такста успех, проверка, Лъчезар Борисов Лъчезар Борисов, икономика, криза, мерки

Проверяват се сигнали за поискана „такса успех“ на фирми, кандидатствали за финансиране по европроекти

Инспекторатът на министерството на икономиката започва проверка по сигнали за поискана „такса успех“ от бенефициенти, които кандидатстват или са кандидатствали за финансиране по европроекти.

Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Таксата е искана за отпускане на средства за малкия и среден бизнес за покриване на проблеми, свързани с кризата с коронавируса, основно с еврофинансиране, посочи министърът. Той заяви, че новите икономически мерки са на стойност 1,8 млн. лв.

Той не каза от кого е направено това – от консултант или от служител на министерството.

Борисов добави, че са подали сигнал в прокуратурата, но не уточни по какъв повод е той, както и, че ще бъдат извършени проверки по проекти, които вече са финансирани. Той увери, че ако бъдат установени нарушения, виновните ще понесат отговорност.

„Такса успех“ обикновено е била в размер на от 40-50 до 60% от стойността на проекта.

От 3000 до 10 000 лв. е минималната стойност на проектите“, уточни министърът.

За това и след проведен разговор с работодателските организации са решили ведомството да открие горещата телефонна линия 02/ 940 74 21 и електронна поща за сигнали.

и добави, че на този и-мейл хората ще могат да задават и въпроси към експерти на ведомството, за да няма конфликт.

„Взехме решение по нареждане на премиера, още утре министерството да създаде платформа с виртуално попълнени документи, така че хората и бизнесът, които искат да кандидатстват да може да видят примерни, готово попълнени документи, така че да могат по-лесно да кандидатстват по тези процедури в тази толкова тежка кризисна ситуация от икономическа гледна точка“, заяви той.

От думите му стана ясно, че към инспектората на икономическото министерство ще бъдат включени и представители на работодателските организации, за да бъде създадена работна група. С нея ще бъде прекъсната връзката между експерти и консултанти, които искат такива суми за такса “успех”. В рамките на няколко дни ще бъдат представени мерки за засилване контрола по отношение изпълнението на вече съществуващи проекти.

„Този възел между експерти, консултанти, които искат такива суми за такса „успех“ да бъде пресечена“, обеща Борисов.

Икономическият министър добави, че консултантите винаги могат да консултират и да взимат своята такса. „Но проценти от размера на 40-50 до 60%, не е реално“, заключи той.

- реклама -