боклуци

Проверяват още 102 контейнера с отпадъци от Италия, складирани на пристанище Варна

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. В огледа участват и разследващи полицаи от ОД на МВР и представители на ДАНС, митница и РИОСВ.

Товарът е установен в хода на разследването по досъдебното производство, образувано на 16 януари тази година, за разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври 2019 г.

Изпращачът и на тези 102-а контейнера, чийто оглед започва днес, е същата фирма от град Салерно.

Идентичен е и получателят на товара – фирма, регистрирана в София. Експертите трябва да установят дали има разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Информацията за товара е, че е пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, които вече са изтекли.

Втората пратка с италиански отпадъци е започнала да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава на пристанище Варна-Запад са разтоварени 29 контейнера. Останалите са пристигнали поетапно през ноември.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказва, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава е установено също, че отпадъците не са транспортирани във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с италиански боклук е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

- реклама -