Сърбия, ограда, Северна Македония

Демерджиев: Ще разговаряме с Турция да се уплътни границата от тяхна страна (Видео)

Вътрешният министър Иван Демерджиев и военният Димитър Стоянов правят инспекция на границата с Турция.

След последните случаи на незаконно преминаване на границата от бежанци, от военното ведомство изпратиха над 300 служители, както и техника на границата с Турция.

Към охраната са включени безпилотни летателни апарати и дронове.

„Заедно работят екипите на „Гранична полиция“ и военните под координацията и ръководството на „Гранична полиция“ .

Обсъдихме и предприехме мерки по оправяне на пътищата в района, тъй като това е важно и дава възможност на екипите в района да работят.

Осигурихме допълнително и ще осигуряваме техника да подсигурим този терен – включително дронове и безпилотни летателни апарати“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Засилен е контактът с турската страна и днес 14 ч. предстои среща между заместник-вътрешните министри на България и Турция, както и директори на дирекции.

„Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно и от тях.

Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, защото там се натрупват огромно количество мигранти и когато се съберат големи групи, възпрепятстват работата на нашите гранични полицаи и военни“, обясни Демерджиев.

Има яснота откъде преминават мигрантите, като по думите на вътрешния министър много се спекулира за пробойните в оградата.

„Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби – не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение.

Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута – две успяват да преодолеят съоръжението.“

„Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи.

Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни.

Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства”, каза още вътрешният министър и вицепремиер.

„Ако преди натискът беше 1000 души, върнати на ден, за последното денонощие те са около 500”, обяви Демерджиев.

По думите му по-сериозна намеса от Турция би ни помогнала.

Южната ни съседка обаче отделяла огромен ресурс да охранява границите си с Афганистан. „Нашата цел е да върнем голяма част от тези сили по нашата граница”, обяви вътрешният министър.

- реклама -