Проверяват Комисията по хазарта 5 години назад

Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка в Държавната комисия по хазарта за периода 2014-2019 година за дължимите такси за хазарт. Това заяви директорът на агенцията Георги Начев.

Агенцията за държавна и финансова инспекцияАгенцията е влезнала на проверка на 16 декември, а след тях и Специализираната прокуратура по настояване на министъра на финансите.

От направените проверки става ясно, че за периода 2014-2019 г. приходите от държавни такси са 500 млн. лева. Установено е, че за една и съща хазартна игра се събират такси на различна основа.

След около месец се очаква да излязат и окончателните данни за приходите на държавата за петте години, съобщи Начев.

т декларациите, регистрите и справки е установено, че за периода 2014-2019 г. приходите от държавни такси са 500 млн. лева.

Видовете хазартни игри, които се организират в страната са моментна лотарийна игра, тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета.

Държавната такса за моментна лотария и всички останали е видно, че трябва да бъде 15% върху направените залози за всяка игра. Единственият оператор, който е заплащал въпросната държавна такса е държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра са заплащали държавна такса от 20 на сто, посочи директорът на АДФИ.

„На практика се установява, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Защо е станало така, това не е тема, която ние ще изследваме“, разясни Начев.

След около месец се очаква да излязат и окончателните данни за приходите на държавата от държавни такси за петте години, съобщи Начев.

БГНЕС припомня, че през декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите компании за залози у нас. Образувано беше досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София. Става въпрос за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Финaнcoвият миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв също рaзпoрeди нa АДФИ дa нaпрaви прoвeркa пo пoвoд cигнaл, cпoрeд кoйтo Държaвнaтa кoмиcия пo хaзaртa e прoпуcнaлa дa cъбeрe oкoлo 250 млн. лева тaкcи.

Твърде оскъдна е информацията на МВР относно акцията в Агенцията по хазарта, заяви днес вътрешният министър Младен Маринов и уточни, че единствената роля на министерството в случая е да обезпечи сигурността в района, където се е провела акцията.

- реклама -