проверки зимни курорти

Проверките не откриха нито едно нарушение по време на 8-ми декември в зимните курорти

В нито един от зимните курорти и малките населени места около тях не бяха установени нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването на вчерашния студентски празник. Не бяха открити и нарушители и на изискването за тържества от частен характер с присъствие на не повече от 15 човека.

Това съобщиха от Министерството на туризма. Проверките са били разпоредени от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и са били съвместни между представители на РЗИ, МВР и Комисията за защита на потребителите.

Проверени са били както големите 4- и 5-звездни хотели, така и предпочитаните къщи за гости и малки семейни хотели в Банско, Разлог, с. Баня, Добринище, Пампорово, Чепеларе и Боровец.

„Поздравявам работещите в туристическия сектор, които показаха как трябва да се спазват условията и заповедта на министъра на здравеопазването. За нас това е ясен знак за висок професионализъм и морална отговорност към обществото“, коментира резултатите от проверките вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Според нея е станало ясно, че опазването на здравето на туристите и спазването на всички санитарни мерки от местата за настаняване са основна грижа и приоритет на заетите в сектора. „Въпреки неблагоприятните икономически условия секторът не се поколеба да се откаже от лесни печалби за сметка на здравето на хората. Вярвам, че именно с такава солидарност към обществото ще успеем да ограничим разпространението на пандемията и ще можем да посрещнем идващите празници с любимите си хора по обичаните от нас места“, коментира още тя.

По време на инспекциите се следеше както за изпълняването на противоепидемичните мерки, така и за спазването на разпоредбите на Закона за туризма и Закона за защита на потребителите

Всички студенти, които са попаднали в проверките на контролните органи, са обяснили, че са наясно с указанията и правилата, при които могат да празнуват, и ги спазват.

Вицепремиерът и министър на туризма изказва своята благодарност към държавните институции и органите на МВР за подкрепата и съдействието при реализиране на съвместната инициатива.

- реклама -