Проверки: Опасен ли е сладоледът, който купуваме?

В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и ол инклузив хотелите по морето.

През следващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще следят безопасни ли са продуктите, които ни предлагат в курортите.

Традиционно проверки ще има и на производителите и търговците на сладолед.

Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, наш екип влезе в ролята на таен клиент, за да провери как се съхранява и продава сладоледът, който се предлага на открито.

Резултатът от експеримента, както и какво показват първите за сезона проверки – обобщава Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Екипът ни избра няколко произволни обекта за продажба на сладолед в центъра на София.

Резултатът от експеримента – в нито един от тях лъжичките не бяха индивидуално опаковани, а в два от обектите приборът за загребване е само един – за всички видове вкусове.

Може ли това да се окаже рисково – питаме д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него, въпреки ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се превърне в опасна храна.

Затова, когато купуваме насипен сладолед, трябва да внимаваме дали лъжичките за консумация са отделно опаковани и дали всеки вид сладолед има отделна лъжица за загребване.

Още по-опасно е, ако сладоледът се продава на открито.

„Тези сергии обикновено са на улици – където минават много хора, вдига се прах. Разпространяват се всякакви бактерии”, каза още лекарят.

- реклама -