родилка, болници, отделения,

Проверка във всички АГ болници заради разменените бебета (Обновява се + Видео)

Той обясни, че не вярва родителите на едно от бебетата да са отказали да дадат ДНК проба. Самият той разбрал за случилото се на 7-и декември. На въпрос на NOVA дали има други такива случаи в практиката на лечебното заведение, д-р Велев заяви: „За първи път присъствам на такова нещо в нашата болница”, категоричен беше медикът.

Д-р Велев обясни още, че е

започнала вътрешна проверка в лечебното заведение.

Той проведе среща със здравния министър Асен Меджидиев. Според директора не може да се говори за умишлена смяна на новородените. Очаква се социалните власти да поемат грижата за двете деца, докато тече делото за установяване на истинските родители.

Майката на едно от децата, разменени в столична АГ болница, с разказ пред NOVA за това как е научила новината. Жената отказва да приеме, че детето, което е родила преди два месеца, не е нейно.

Севда Михайлова разказва, че е родила в болница „Шейново”.

„Докторът дойде неочаквано у нас. Тя ми каза „Не се притеснявайте. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, но искам да ви покажа снимки на другото бебенце”, разказва жената, която попитала за какво друго дете става дума.

Лекарят ѝ казал, че другото детенце е здраво и хубаво бебе. „Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо,

не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува.

Само за това мисля”, споделя жената.

Тя и семейството ѝ са отишли в СДВР, за да разберат резултатите от ДНК теста, който са си направили.

Министерството на здравеопазването се е самосезирало по случая с разменените бебета, съобщиха от пресслужбата на министерството.

Със заповед на министъра на здравеопазването

Асен Меджидиев започва проверка, която ще бъде извършена от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Районната прокуратура разследва информация в медиите за разменени бебета в АГ болница в София. От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция.

Разследването се води по текста в НК, според който,

ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавна болница.

Софийската районна прокуратура води разследване по случая с разменените бебета в столична болница.

В рамките на седмица са разпитани 28 души, иззети са и генетични материали, заяви пред журналисти заместник районният прокурор Иван Стефанов.

Нито една от двете майки не е отказала

да направи ДНК тест, уточни той.

„Установено е, че родителите в актовете за раждане на двете деца не съответстват, т.е., децата са разменени. Целта на разследването е да се установи в кой момент е станала размяната“, посочи той.

В момента и двете деца са при майките, с които са изписани. Дирекция „Социално подпомагане“ е в течение със случая и няма

данни някое от децата да се намира в опасност.

Гривните с номера са били правилно поставени на бебетата в болницата, но при двете жени са били разменени – именно заради това у едната майка се поражда съмнение дали е изписана с детето си.

По-рано стана ясно, че ДНК тест доказал как млада майка си е тръгнала от болницата с чуждо дете. Тя първа заподозряла, че два месеца гледа пеленаче, което не е нейното. Затова тя направила изследване, което показало, че е права. Районната прокуратура разследва случая. От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди дни.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено