Провал! ЕС не постигна споразумение за договора за свободна търговия с Канада

Срещата на високо равнище на ЕС не постигна договореност по споразумението за свободна търговия с Канада. Това съобщи на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Силно загрижен съм за канадските ни партньори и за доброто име на Евросъюза”, каза Туск във връзка с провалените преговори.

Днес Валония отново отказа да подпише СЕТА. 

Всички страни членки, освен Белгия, са готови да подпишат търговското споразумение с Канада.

Според белгийската конституция обаче всички пет провинции трябва да ратифицират споразумението преди страната официално да декларира подкрепата си. Валония обаче отказва. Преговорите ще продължат.

Споразумението трябва да бъде окончателно подписано на 27 октомври.

Юнкер: Канадските визи за България и Румъния ще бъдат отменени само след търговско споразумение

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА), заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер след края на срещата на високо равнище на ЕС.

Председателят на Еврокомисията изрази разочарование от резултатите от срещата на високо равнище и заяви, че е „изненадан, че никой не се обявява против споразуменията за свободна търговия с Виетнам и Китай, но се противопоставя на споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ”.

Канада: ЕС е неспособен на търговско споразумение с нашата страна

Европейският съюз е неспособен да сключи споразумение за свободна търговия с Канада. Това заяви канадският министър на търговията Кристия Фрийланд пред репортери, след като проведе разговори с властите на белгийския регион Валония, предава Reuters.
За мен и Канада изглежда очевидно, че Европейският съюз в момента е неспособен да постигне международно съгласие дори със страна, която има ценности като европейските, каквато е Канада“, заяви министърът.

- реклама -