Терзийски, парламент, премиер

Провалиха с процедурни хватки обсъждането на отмяната за задължителното машинно гласуване

Депутатите от „Продължаваме промяната“, ДБ, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ провалиха с процедурни хватки вероятно последната възможност парламентът да обсъди отмяната на задължителното машинно гласуване и връщане на избора дали да се гласува с машини или с бюлетини.

Четирите парламентарни групи отказаха да удължат работното време на днешното пленарно заседание, за да разгледат точката в дневния ред за промени в Изборния кодекс.

След като близо два месеца предложенията на ГЕРБ и БСП за връщане на хартиената бюлетина не се вкарват за разглеждане в Комисията по конституционни и правни въпроси по едноличното решение на председателя от ПП Милен Матеев, се наложи опозицията да внесе въпросните промени директно в зала.

Според правилника на Народното събрание всяка първа сряда на месеца се разглеждат законопроекти, внесени от опозицията.

За тази сряда предложението на ГЕРБ беше да се разгледат двата проекта за промени в Изборния кодекс.

Вместо това да се случи обаче, депутатите от сутринта влязоха в измислени караници, а почти целият пленарен ден премина в четене на доклади за дейността на омбудсмана на Република България.

В края на заседанието от БСП и ГЕРБ предложиха удължаване до гласуване на предложените от опозицията законопроекти.

С общо 118 гласа „против“ и „въздържал се“ обаче депутатите на ПП, ДБ, ИТН и „Възраждане“ отхвърлиха идеята за удължаване на работното време.

Така законопроектите за промени в Изборния кодекс няма да бъдат разгледани в пленарна зала поне до началото на месец август, когато в първата сряда опозицията отново ще може да ги внесе. Дотогава обаче или парламентът ще бъде разпуснат от президента заради невъзможност да се избере ново правителство, или по правилник излиза във ваканция.

Другият вариант предложенията да стигнат до зала е да минат първо през комисия, което не се допуска от „Продължаваме промяната“.

Миналия четвъртък членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесоха в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български граждани срещу задължителния машинен вот.

Представители на комитета разговаряха с Десислава Атанасова и Цвета Караянчева от ГЕРБ, с председателя на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, както и с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

От инициативния комитет потърсиха за среща представители на “Продължаваме промяната”, но от партията на Кирил Петков и Асен Василев отказаха. Депутатите на “Демократична България” също отказаха диалог.

При опита на Инициативния комитет да се срещне с БСП, в стаята на социалистите нямаше нито един депутат.

От комитета обявиха, че ако не се гласуват промените в Изборния кодекс, те ще преминат към събиране на подписка за организиране на национален референдум.

- реклама -