Кирил Петков, правителство, бюджет, 2021,2022

Провали се срещата на Кирил Петков с големите длъжници на ББР

Повечето от големите длъжници на Българската банка за развитие погасяват задълженията си към държавата.

Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков след като се оказа, че срещата между осемте фирми, получили най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР), и служебния министър се е провалила.

Причината е, че нито едно от дружествата не дойде на насрочените за 10.30 разговори с министъра.

„Получихме отговори на нашите запитвания от шест от осемте големи кредитополучатели на Българската банка за развитие. Единствените две компании, от които не получихме отговор в този момент, са „Благоевград БТ“ и фирмата „Транспект“ АД.

Писмени отговори са получени в министерството, с което се доказва, че парите са използвани целево и кредитите се изплащат без забавяне.

Все пак остава въпросът дали това е правилното финансиране за тези предприятия, заяви Петков.

Той съобщи, че са получени множество сигнали от малки и средни предприятия за отказани кредити и увери, че ведомството му е отворено за тях.

„Ако имат въпроси и проблеми с ББР във връзка с кредитирането на малки и средни предприятия, ние ще искаме да имаме отговор от ББР за всеки един отказан кредит, който е целесъобразен и е в малките и средни предприятия“, посочи Петков.

Той представи сигнал, в който се твърди, че ББР финансира само предварително определени кандидати.

„Този тип сигнали за нас са много ценни, защото искаме тази банка да продължи да работи за малките и средни предприятия“, подчерта министърът и припомни, че той е взел решение ББР да не може да отпуска повече от 5 млн. лева кредит на една фирма, за да може банката да върши това, за което е създадена – да финансира малкия и среден бизнес.

От днес с решение на БНБ се ограничава кредитирането от ББР на проекти на стойност по-висока от 5 млн. лева, съобщи още Кирил Петков.

Това означава, че ББР се фокусира върху подпомагането именно на малки и средни предприятия.

След края на брифинга от фирма „Транспект“ АД разпространиха отворено писмо до медиите, в което посочват, че кредитът е инвестиционен и лихвата от 4% по него е била намалена до 3,5% и уверяват, че той е преобезпечен, както и редовно обслужван. В писмото си от фирмата изразяват разочарование по отношение на липсата на адекватна подкрепа и помощ в условията на пандемия, поради което към министъра не се обръщат с уважаеми. Разочаровани са и от третирането им като престъпници, че са взели кредит, вместо да бъде зачетен фактът, че са млади хора, които са избрали да работят в България, а не зад граница.

- реклама -