Провал на преговорите за коалиция в Германия: Либералите се оттеглиха

Германската Свободна демократическа партия обяви, че е невъзможно да се постигне компромис с консерваторите на Ангела Меркел, и Зелените по сформирането на управляваща коалиция след изборите през септември за Бундестага и напусна преговорите.

Това заяви пред журналисти в Берлин лидерът на либералите Кристиан Линднер след повече от 12 часа преговори. „Бихме били принудени да се откажем от нашите принципи и от това, което отстоявахме, така че е по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме неправилно“, каза той.

„Това е денят за дълбок размисъл за това какво ще се случи в Германия оттук нататък“, призна Меркел след изненадващото решение на Линднер, обявено в нощта на понеделник.

Канцлерът на ФРГ допълни, че свободните демократи са станали от масата за преговори в момент, в който участващите партии са били на път да постигнат споразумение. В трудния за Германия момент, Меркел увери, че ще продължи с отговорното си управление.

Меркел Турция митнически съяз„Като канцлер ще направя всичко необходимо, за да бъде тази държава добре управлявана в тези трудни седмици„, категорична бе Меркел в изявление, направено в сутрешните часове на понеделник съвместно с лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

Меркел заяви, че по-късно в понеделник ще информира държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер за създалата се ситуация.

Ако се стигне до нови избори в страната, Бундестагът трябва да бъде разпуснат.

Решаваща роля в тази стъпка ще играе президентът на Германия.

Коалицията „Ямайка“ (наричат такава коалиция „Ямайка“, понеже цветовете на партиите в нея съвпадат с цветовете на знамето на Ямайка: черно за християндемократите, жълто за либералите и зелено за Зелените), в случай на успех на преговорите, би разполагала с 393 от 709-те места в Бундестага (55%), но след като оттеглянето на либералите, останалите участници в преговорите разполагат само с 44% от местата и няма да има мнозинство.

Германските социалдемократи изключиха възможността за тяхното участие в „голяма коалиция“ с ХДС / ХСС – още един вариант, който би позволил да се създаде правителство на мнозинството (399 места, или 56%).

ГСДП отказва голяма коалиция с Меркел и след провала на преговорите

Германската социалдемократическа партия няма да участва във формирането на правителство и ще остане в опозиция, дори след неуспеха на коалиционните разговори между консерваторите на Ангела Меркел, Зелените и Свободната демократическа партия.

Това обявено в понеделник заместник-председателят на СДП Ралф Стегнер. Впрочем, лидерът на СДП Мартин Шулц, веднага след изборите за Бундестага на 24 септември заяви, че няма да отиде на преговори за следващо правителство с Меркел, за което впоследствие беше критикуван от колегите от партията.

- реклама -