ваксини, Пфайзер/Бионтех ЕК, договор, ваксина, Пфайзер
сн. БГНЕС

Проучванията показват, че ваксината на „Пфайзер“ е безопасна за деца от 5 до 11 години

Pfizer и BioNTech съобщиха, че тяхната ваксина срещу Covid-19 предизвика силен имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години. Двете компании планират да поискат разрешение за използване на ваксината при деца в тази възрастова група в САЩ, Европа и другаде възможно най-скоро, предаде Ройтерс. Ваксината вече е разрешена за употреба при деца на и над 12 години в много страни.

Компаниите заявиха, че ваксината е генерирала имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години в тяхното клинично изпитване във „Фази 2 и 3“. Той съответства на този, който преди това се е наблюдавал при хората на възраст от 16 до 25 години. Профилът на безопасност също така като цяло е сравним с по-възрастната възрастова група, казаха още те.

В педиатричното изпитването са участвали 2 268 деца. То е било предназначено основно за сравняване на количеството неутрализиращи антитела, предизвикани от ваксината при децата, с отговора при по-възрастните реципиенти в изпитванията на препарата за възрастни.

Компаниите заявиха, че ваксината се понася добре сред децата, като страничните ефекти обикновено са сравними с тези, наблюдавани при участниците в изпитванията, които са възраст от 16 до 25 години.

Източник: БНР

- реклама -