Проучване: възрастни хора със сърдечни заболявания, употребяващи алкохол, живеят по-дълго

Възрастните хора със сърдечна недостатъчност, които пият алкохол в умерени дози, живеят по-дълго от пълните въздържатели. Това са изводите на проучване, публикувано от Американската медицинска асоциация.

„Резултатите потвърждават факта, че умерената консумация на алкохол от възрастни хора с различни сърдечни заболявания им дава определено предимство пред тези, които дълго време са се въздържали от алкохол“, се отбелязва в статията. „Хората на възраст със сърдечна недостатъчност може би не трябва да се отказват от алкохол в умерени количества.“

За изследването си американските учени са привлекли 5888 души за периода от 1989 до 1993 година.

Всеки участник е бил на възраст най-малко 65 години. Те били разделени на групи: пълни въздържатели, консумиращи по-малко от 125 грама на седмица, приравнено към чист спирт, и консумиращи повече от 125 грама.

Впоследствие 400 от близо 6-те хиляди души са били диагностицирани със сърдечна недостатъчност. Учените, използвайки многофакторен модел, изчислили времето между диагнозата и смъртта на участниците. Убедените трезвеници са живели средно 7 години и 3 месеца, злоупотребяващите – 7 години и 8 месеца, а умерено пиещите – 8 години и 4 месеца. Трябва да се отбележи, че най-дълго са живели тези, които са пиели около 180 грама чист алкохол на седмица – 9 години и 3 месеца.

Както се подчертава в проучването, резултатите не противоречат на подобни наблюдения сред хора, които не страдат от сърдечна недостатъчност.

Умерената употреба на алкохол забавя развитието на атеросклерозата и подобрява чувствителността на телесните тъкани към инсулина. В допълнение, полифенолите, които се съдържат в бирата и виното, увеличават съдържанието на азотен оксид, което е полезно и за пациенти със сърдечни проблеми.

„Резултатите от нашите изследвания обаче не трябва да се тълкуват като призив за употребата на алкохол, насочен към хора с наскоро диагностицирана сърдечна недостатъчност, които никога не са пили“, предупреждават лекарите. „Пациентите с алкохолна кардиомиопатия трябва да се въздържат от възобновяване на употребата на алкохол.“

- реклама -