Брекзит мандат Великобритания излизане ЕС

Проучване: Противниците на Брекзит вече са с 10% повече от привържениците

Броят на противниците на излизането на Великобритания от ЕС надхвърля с 10 % броя на привържениците на Брекзит. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция BMG Research и поръчано от вестник „Индипендънт“.

Изследването показва, че 51% от британците биха гласували срещу Брекзит, ако референдумът беше днес, а 41% подкрепят напускането на ЕС.

Участниците са отговорили на същия въпрос, който се съдържаше в бюлетината на националния референдум през 2016 г: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз, или да напусне Европейския съюз?“. 

Проучването показва, че 51% от анкетираните подкрепят идеята за запазване на членството в ЕС, а 41% подкрепят оттеглянето от общността. 7% от анкетираните отговарят „Не знам“, 1% отказват да отговорят на този въпрос.

Великобритания не трябва да става васал на ЕС, предупреди външният министър

Великобритания трябва да сключи силно търговско споразумение с ЕС след Брекзита и да избегне зависимост от блока, предаде Ройтерс, като цитира интервю на външния министър Борис Джонсън пред в. „Сънди таймс“.

Ако не отхвърли европейските закони, Великобритания ще стане васална държава, заявява Джонсън в интервюто, което ще бъде публикувано днес. Правителството трябва да се стреми да се възползва възможно най-много от Брекзита, сключвайки търговски споразумения с други страни, подчерта той.

Тази седмица премиерът Тереза Мей постигна споразумение с ЕС, с което преговорите за Брекзита преминават към обсъждане на търговията и споразумението за прехода. Но сега тя трябва да обедини силно разединеното си правителство по въпроса какво търговско споразумение Великобритания наистина иска, отбелязва Ройтерс.

- реклама -