Проучване: Повечето хора са съпричастни, но не са ангажирани в процеса за извеждане на децата от институциите-ВИДЕО, ГРАФИКИ

Повечето хора са съпричастни, но не са ангажирани в процеса за извеждане на децата от институциите, сочи анализ на проучване на „Алфа Рисърч“. Едва 5% от анкетирани биха станали приемни родители, а социалните работници са ниско платени, предимно жени и то на възраст, сочи още анализа.

„92% от гражданите знаят за изградени нови институции за деца без родителска грижа близо до тях, 79% смятат, че деинституционализация на домовете е правилен ход за тези деца и обществото. Ще има увеличаване на персонала на тези институции, нови методи за справяне с проблемни деца, ще обучаваме по-добре персонала. Изолацията няма как да е част от интеграцията. Трябва да се търсят повече подходи“. Това сочи анализа на проучването, представено от  управителят на социологическа агенция „Алфа Рисърч“ д-р Боряна Димитрова.

Проучването е на тема  „Обществени нагласи към процеса на деинституционализация и предлаганите нови социални услуги в общността.Фокусът попада върху общностите, сред които местна училищна общност, социални работници, приемни семейства, както и отдели за закрила на детето и общински власти.

 „62% от хората са съгласни тези деца да живеят в квартала им, 44% биха приели да учат с децата им, 5% от гражданите отговарят, че биха станали приемни родители“, завърши д-р Боряна Димитрова.

Димитрова изтъкна липсата на достатъчно добро взаимодействие между отговорните институции. Хората се нуждаят от подкрепа за обсъждане на различните казуси, липсват понякога професионални и педагогически знания, а не само финансова подкрепа, допълни тя.

Откровена съпротива има към включването на деца и младежи от бивши възпитателни институции в новите социални услуги, защото са „трудни деца“ и персоналът не е подготвен как да реагира.

Нагласи на социалните работници

Проучването показва феминизация и застаряване на професията „социален работник“, основен проблем си остава и ниското заплащане.

Като социални работници работят повечето жени и то на възраст, младите не искат да работят тази професия, показва още проучването. Самите социални работници пък заявяват, че се нуждаят от обучение и квалификация.

Социалното министерство поема ангажимент да мотивира млади хора да учат във Великотърновския университет като психолози и педагози, но насочени за работа в центрове за деца, изведени от институциите.  Ще има и стажантска програма.

При старта на кампанията за извеждане на децата извън домовете е имало над 7000 деца лишени от родителска грижа в различни институции, в момента са 600.

Всички останали деца са намерили пътя си за развитие – осиновени или при приемни родители.  

„Децата вече живеят в повече грижи, приети са от съседите си, съучениците си и обществото. През тази година министерството ще започне преговори с Европейската комисия за следващия програмен период, за да продължи подкрепата към тази реформа“, каза  заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

 

 

- реклама -