Германия Турция правителство Ердоган членство смъртно наказание

Проучване: Половината от германците искат нови избори, след като коалиционните преговори се провалиха

Половината от германците искат провеждането на нови избори, след като канцлерът Ангела Меркел се провали в опита си да формира нова управляваща коалиция, а една пета от запитаните искат формирането на правителство на малцинството, предава Reuters, като се позовава на данните от социологическо проучване публикувано в сряда.

Анкетата е проведена от INSA, по поръчка на Bild и показва, че 49,9% от запитаните искат предсрочни парламентарни избори.

Данните сочат също, че 48,5% смятат, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е в пълното си право да не иска да влезе в нова „голяма коалиция“ с блока на Меркел (ХДС/ХСС), като в полза на подобно обединение са само 18,5% от участниците в запитването.

ГСДП регистрира най-слабия си резултат за целия период на около 100-годишното си съществуване, след като прекара два мандата в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).

Разпадът на преговорите между блока на Меркел, „Свободната демократическа партия“(СвДП) и „Зелените“ хвърли Германия в политическа неопределеност и повиши вероятността от предсрочни парламентарни избори.

Анкетата показва, че 28% винят лидера на СвДП Кристиян Линднер за провала на преговорите, а с 1% по-малко са тези, които смятат, че виновната е Меркел, докато само 13% са на мнение, че за това е отговорен Джем Йоздемир от „Зелените“.

Четирима от десет запитани заявяват, че Меркел трябва да е канцлер за четвърти път, дори и при провеждането на нови избори, докато 24% предпочитат друг кандидат от Християндемократичния съюз(ХДС), въпреки че все още няма консенсус кой точно да е той.

Социологическото проучване сочи, че повечето избиратели предпочитат коалиция между ХДС и СвДП след евентуални нови избори, следван от варианта за коалиция между ГСДП, „Зелените“ и „Левицата“.

Друг извод, който може да бъде направен от получените данни е, че предсрочните избори биха донесли много малка разлика спрямо резултатите от септемврийския вот, като ХДС ще претърпи леки загуби и ще спечели 30% от гласовете, ГСДП би останал на нивата на подкрепа от предишните избори – 21%, „Зелените“ биха спечелили гласовете на 10% от избирателите, а СвДП – 11%.

Ако данните от анкетата се окажат верни, то това би означавало, че сегашното разпределение на силите ще се запази и единствените възможни коалиционни варианти ще са ХДС+ГСДП или ХДС+СвДП+“Зелените“.

- реклама -