сн. БГНЕС

Проучване показва: Всеки трети в София не възнамерява да спазва противоепидемичните мерки

Сега 35% от хората смятат, че животът ще се нормализира до няколко месеца, 27% до година, други 27% по-дълго време, а 11% до месец. Това показва социологическо проучване на агенция „Афис“. „Нагласите на българите не са драстични, но заслужават коментар. Преди пандемията е имало и по-наивни отговори. Имаше хора, които вярваха, че за седмица ще се върнем към нормалния си живот.„, заяви пред БТВ Юрий Асланов.

„Ако има битка между „телевизора“ и „хладилника“ – то хладилникът има по-голям шанс“, коментира Асланов.

Най-много хора ще издържат без средства един месец или до три месеца – 26% и 21% от българите. 12,7% от българите обаче вече не издържат без средства.

„Всеки четвърти българин е смятал през март, че неговите доходи ще намалеят наполовина и повече. Този дял расте през месец май“, разкри социологът.

Столичани показват най-общо казано „изчерпване на търпението“.

Онези, които изобщо не възнамеряват да спазват мерките в София са 30% – далеч повече отколкото в страната (11%). Възнамеряващите да спазват само част от мерките в столицата са 56% – с 8% над средното за страната. Но в същото време като цяло софиянците са сравнително по-оптимистично настроени за крайната развръзка на вирусната епопея.

В София 64%, или двойно повече от средното за страната, очакват финалът на извънредното положение да настъпи до няколко месеца.

- реклама -