оръжия проучване хора забрана притежание

Проучване показа: 85% от оръжията по света са в ръцете на гражданите

Забраната в Нова Зеландия на полуавтоматични оръжия отново постави въпроса за регулацията в центъра на вниманието, подчертавайки различните подходи на правителствата по света и техния относителен успех.

Премиерът Джасинда Ардън очерта плана, след като стрелец уби 50 души в две джамии в град на Южния остров на страната. По-строгите закони ще забраняват полуавтоматични и автоматични пушки, въвежда се и амнистия за предаване на такива оръжия и схема за обратно изкупуване.

Чувствителна тема!

Реформите в Закона за оръжията на Австралия от 1996 г. предлагат образец. След клането в Тасмания, при което бяха убити 35 души, полуавтоматични оръжия, пушки са забранени за цивилно притежание.

Въпреки това, докато доказателствата и академичните проучвания сочат, че колкото по-малко хора имат достъп до огнестрелни оръжия, толкова по-безопасна е общността, контролът върху оръжията остава спорен в някои страни, най-вече в САЩ.

В света има повече от един милиард огнестрелни оръжия и по-голямата част от тях са собственост на обикновените хора. 

Това показва проучване за притежанието на малки оръжия.

Според него 85% са в граждански ръце, 13% са във военни арсенали и 2% са собственост на правоприлагащи органи.

На национално ниво притежанието на оръжие варира значително, от около 120 огнестрелни оръжия на всеки 100 жители в САЩ до по-малко от едно огнестрелно оръжие на всеки 100 жители в Индонезия, Япония и Малави.

Япония също често е посочвана като страна, която има значителен успех с контрола над оръжията – със силни и повтарящи се тестове, които действат като бариера пред притежанието на оръжие. Там са разрешени само полуавтоматичните оръжия и въздушните пушки, а ако искате да притежавате някое от тях, трябва да посетите курсове, да преминете писмен тест и тест за стрелба. След това ще се подложите и на психотестове.

Култура на оръжията!

Резултатът: Почти няма стрелби – 0,02 смъртни случая на 100 000 души през 2014 г.

Това се сравнява с повече от 10 смъртни случая на 100 000 души през същата година в САЩ, където оръжията са горещо оспорвана, силно политическа и често емоционално заредена тема.

Там правото за притежание на оръжие се защитава от Националната стрелкова асоциация, която харчи много, за да лобира срещу всички форми на контрол, като твърди, че оръжията правят страната по-безопасна. Те често се позовават на Втората поправка на Конституцията като причина за защита на собствеността, като казва, че “правото на хората да притежават и носят оръжие не може да бъде нарушавано”.

Въпреки това си струва да си припомним, че поправката е приета през 1791 г., когато технологията на оръжието все още е доста проста и полуавтоматичните и автоматичните оръжия са на около 100 години в бъдещето.

Всички оръжия са еднакви?

Щурмови пушки като AR-15 и AK-47, които изстрелват десетки патрони в минута, се появиха много по-късно. Днес те са любимото оръжие на американците и изиграха роля в повечето престрелки с много жертви в страната, подчертавайки драматична промяна в стила и потенциалното въздействие на притежанието на оръжие.

Проучването подчертава, че 6% от възрастните хора в САЩ са участвали в стрелба с участието на модерно спортно или полуавтоматично оръжие през 2016 г.

Това са около 14 милиона души.

Източник: World Economic Forum

- реклама -