машинно гласуване, разписки, ЦИК, ВАС, решение
сн. БГНЕС

Проучване на ”Насока”: ГЕРБ-СДС с преднина пред ПП-ДБ

Данните от националното проучване на НАСОКА показват, че двете водещи политически сили са с изключително близки резултати и при очакваната избирателна активност е възможно сравнително малък брой гласове да доведат до разместване на върха.

На директен електорален въпрос „За коя партия/коалиция ще гласувате на парламентарните избори на 2 април т.г.?“, след посочилите кандидатска листа, за която ще гласуват, коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ има минимална преднина от 0.6% пред основния си опонент ГЕРБ-СДС.

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от „Булевард България“ и социологическа агенция НАСОКА.

Изследването е проведено в периода 7 – 14 март 2023 г., сред 1200 пълнолетни български граждани от цялата страна.

За коалицията ПП-ДБ посочват, че ще дадат гласа си 27% от всички посочили име на партия/коалиция, за която ще гласуват, а за ГЕРБ-СДС – 26.4%. Сред избирателите, които заявяват, че със сигурност ще гласуват обаче, ГЕРБ-СДС повежда с минимална разлика пред ПП-ДБ. Сред твърдо решилите да гласуват коалицията ГЕРБ-СДС получава 24.8% от гласовете, а на минимално отстояние от 0.7% е коалицията ПП-ДБ с 24.1%.

Очертава се интрига и за третото място, за което спорят ДПС и „Възраждане“.

Двете формации са с близки електорални дялове – ДПС е с 13.2%, а „Възраждане“ – с 12.2%. Интригата допълнително се заплита от факта,

че значима част от вота в чужбина (който няма как да бъде отчетен по социологически път) се насочва именно в полза на тези две политически сили. На пета позиция е БСП с 6.2% от твърдо решилите да гласуват.

„Български възход“ са с 4.3%.

Останалите политически сили, към момента, са с ниски шансове за представителство в 49-ото Народно събрание.

Най-близо до 4 процентовата бариера са Левицата с 3.1% и ИТН с 3%.

Останалите политически формации, които участват на вота, събират общо 4.4%.

3.6% от решилите да гласуват посочват, че на 2 април ще отбележат „не подкрепям никого“ в интегралната бюлетина.

Техният дял е отчетен при изчисляването на избирателната активност, но не участва в разпределението на изборните резултати и затова не е представен в графиката с електоралните нагласи.

Опцията „не подкрепям никого“ е предпочитана по-често от мъже, от столичани, както и от хора, които принципно се колебаят дали изобщо да гласуват.

- реклама -