Проучване: Мъжете с високо IQ са по-склонни да извършват тази необичайна дейност

Ново проучване показва, че мъжете, които залагат на конни състезания, обикновено са по-умни от тези, които не го правят. Изследването, публикувано в Журнал за поведенчески решения и вземането им (Journal of Behavioral Decision Making), прави анализ сред 15 500 мъже от Финландия, които залагат и установява, че любителите на конните надбягвания имат коефициент на интелигентност, който е по-висок от средния. Това е интересен и положителен обрат за стандартното схващане за хората, които обичат да правят игрални залози. Разбира се, сега те могат да се възползват и от възможностите, които им дава Betano бонус код, но нека първо се върнем на проучването.

 

Изследователите Нико Сухонен, Туомо Кайнулайнен, Яни Саастамойнен и професор Дейвид Форест от Университета на Източна Финландия и Университета на Ливърпул се фокусират върху онлайн конни надбягвания, използвайки изцяло мъже от финландската армия. Те правят IQ тестове като част от изискванията, преди да бъдат приети в армията.

 

Изследователите съчетават навиците за онлайн залагания на субектите с други показатели като образование, доходи и икономическо състояние.

 

Проучването заключава, че субектите с по-висок коефициент на интелигентност са имали предпочитания към хазарта, базиран на личностни умения, като покер и конни надбягвания, вместо залагания базирани на шанса, като лотария и слот машини.

 

По-ранни изследвания подчертават връзката между конните надбягвания и аристокрацията, особено в Англия от 19-ти век. Членовете на кралското семейство и висшата класа са използвали притежаването на коне и състезанията, за да подобрят социалното си положение.

 

Въпреки това, нахлуването на новобогаташите в края на века в конните надбягвания намалява влиянието на аристокрацията. Но притежаването на състезателен кон е скъпо начинание все още запазено за богатите. Залагането на тях не е нещо за всички, което обикновено се вижда в популярните спортове като футбол или ръгби, особено поради „сложните решения“, които залагащите в конните надбягвания трябва да вземат.

 

Освен това залагането на конни надбягвания има различна степен на сложност. В някои състезания залагането може да включва точно прогнозиране на победителите. В други от залагащите може да се изисква не само да изберат победители, но и класирани на второ и трето място коне в правилния ред.

 

Едно проучване, проведено в Невада, Лас Вегас през 2019 г. – отново от същите изследователи – отбеляза, че връзката между интелигентността и хазарта не е изследвана достатъчно. Те обаче обясняват, че „високият коефициент на интелигентност (IQ) е положително свързан с участието в залаганията”.

 

Изследователите отбелязват, че хората, които залагат на коне, имат тенденция да бъдат по-интелигентни, защото, за разлика от други залози, те трябва често да вземат по-сложни решения. „В сравнение със средния мъж в нашата извадка, средният залагащ има по-висок коефициент на интелигентност“, отбелязва автора Дейвид Форест.

 

„Възможно е интелигентните хора и тези със способности да правят сложни изчисления да изпитват удовлетворение от впускането си в задачи, включващи „разбиване на числа“, което се случва при залагане на конни състезания. Те се наслаждават на интелектуалното предизвикателство“, казват изследователите.

 

Освен това изследователите откриват интересна закономерност – за всяка добавена точка IQ, комарджиите харчат около 800 паунда повече за конни надбягвания – увеличение от 21 процента.

 

Проучването показа, че само 19 процента от участниците с по-висок коефициент на интелигентност предпочитат да правят основни залози, докато по-умните предпочитат да правят по-сложни залози.

 

Покойната кралица Елизабет II, въпреки че не е известен комарджия, се слави в миналото като собственик на конюшни с печеливши чистокръвни животни, които й помагат да натрупа около 6,7 милиона паунда за период от 30 години, започвайки през 1988 г. През 2013 г. нейният състезателен кон, Естимейт, печели престижната Златна купа в Роял Аскот.

 

Изследователите твърдят, че залагащите се стремят да съпоставят избора си на залагане с техния коефициент на интелигентност, но те предупредиха, че тяхното проучване все пак не трябва да се използва за правене на обобщения за други форми на хазарт.

- реклама -