куче изследване хора сърдечно съдови заболявания живот

Проучване доказва: Отглеждането на куче намалява риска от ранна смърт

Проучване, обхващащо 3.4 милиона шведи, доказва, че собствениците на кучета имат по-малък шанс за смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания.

Екипът анализира националните регистри за хора между 40 и 80-годишна възраст и ги сравнява с регистрите за стопани на кучета. Резултатът е по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания при хората, отглеждащи кучета, особено ловни породи.

Притежаването на куче може да подобри физическата активност. Изследователите твърдят, че именно енергичните хора правят избора да стопанисват домашен любимец.

куче

Учените смятат, че това също може да предпази хората от проблеми със сърцето,  увеличават се социалните контакти и благосъстояние, а и се изменя бактериалният микробиом на собственика.

Доказано е още, че кучетата имат защитен ефект за хората, живеещи сами.

„Резултатите показаха, че собствениците на куче имат 33% по-малък риск от смърт и 11% по-малка вероятност от сърдечен удар“, съобщава авторката на изследването Mwenya Mubanga от университета в Упсала, Швеция. Тя допълва, че „едно куче може да бъде важен член в домакинствата, съставени от един човек“.

куче

В проучването, публикувано в Scientific Reports, екипът разглежда данни за периода 2001 – 2012-та година. В Швеция всяко болнично посещение се отразява в националната база данни, а регистрацията на куче е задължителна от 2001-ва година насам.

Притежанието на ловна порода куче като териер, ретривър или бигъл води до най-ниска опасност от сърдечно-съдово заболяване.

куче

Д-р Майк Наптън от British Heart Foundation твърди:

„Предишни изследвания също са показали такава връзка, но не са били толкова убедителни – главно заради размера на изследваната популация.

Освен по-доброто сърдечно здраве, основната причина за притежание на опашат любимец е радостта на стопанина.

Независимо дали отглеждате куче, или не, поддържането на физическа активност е чудесен начин да подобрите здравето на сърцето си.“

куче

Д-р Т. Фол обяснява, че тези изследвания обхващат големи групи от хора, но не доказват как точно кучетата влияят за по-доброто човешко здраве. Също така той допълва, че съществуването на различия между двете групи хора още преди закупуването на домашен любимец, може да повлияе на крайните резултати.

Източник: BBC

 

 

 

- реклама -