сестра

Проучване доказва: Хората, които имат сестра, са по-щастливи

Следващият път, когато сестра Ви Ви открадне последното парче шоколад, облече любимата Ви блуза или Ви изложи пред приятели, не се сърдете. Всъщност по-добре й благодарете, че я има.

Проучване на De Montfont University доказва, че хората, които имат сестра, са по-щастливи и по-оптимистично настроени.

Експериментът включва 571 души на възраст между 17 и 25 години, а резултат се оказва изненадващ – оказва се, че хората, израснали със сестра, са по-склонни да бъдат щастливи.

Оказва се, че именно сестрата е човекът, който ни кара да бъдем по-отворени към останалите и да не се притесняваме да говорим за чувствата си. Според учените това спомага за добро психическо здраве.

сестра

Проф. Тони Касиди, един от учените, провели експериментът, споделя:

„Сестрите изглежда насърчават сближаването на семейството. Емоционалното изразяване е от основно значение за доброто психическо здраве. Момичетата са склонни да разговарят, докато при момчетата не е точно така“.

Проф. Касиди обяснява още, че резултатите са по-изразени в семействата, в които родителите са разделени.

„Мисля, че тези резултати биха могли да се използват от хора, които предлагат подкрепа на семейства и деца в трудни периоди от живота им. Но е добре внимателно да помислим за семействата, в които преобладава мъжкия пол“, допълва той.

сестри

Подобно проучване на Brigham Young University, включващо 395 семейства с повече от едно дете, доказва, че сестрите ни правят по-добри хора.

В този случай обаче е установено, че братята също имат своите предимства – при тях връзката е изпълнена с повече любов, отколкото съревнование.

сестра

Според главния изследовател Лаура Падия-Уокър „близостта между братята и сестрите води до понижен риск от престъпност, по-висока комуникативност, доброта и щедрост, както и доброволческа дейност“.

Източник: Independent

- реклама -