вино

Проучване доказа! Две чаши и половина вино на ден понижават риска от деменция

Не че искаме да ви насърчим да злоупотребявате с алкохола!

Проучване доказа, че няколко чаши вино дневно прочистват ума, а също и понижават риска от заболявания като деменция.

В изследването учените използват мишки, на една част от които дават алкохол.

При мишките, които приемат еквивалента на две чаши и половина вино, прочистването отпадъчните вещества от мозъка, свързани с деменцията, е по-ефективно.

Животните, на които е даден етанол, се справят също толкова добре с когнитивните и двигателните тестове, както и „трезвените“ гризачи.

вино

Водещият автор на проучването д-р Майкен Недергард от университета в Рочестър заявява:

„Установено е, че продължителният прием на алкохол в прекомерни количества има негативен ефект върху централната нервна система. Въпреки това, с проучването доказахме, че умерените дози алкохол са полезни за мозъка“.

Изследователите не уточняват дали червеното, или бялото вино имат по-добър резултат при прочистването на мозъка, но споменават и други видове алкохол като бира, които вероятно биха имали същото въздействие.

вино

Ниските дози алкохол влияят добре на мозъка

Резултатите показват още, че междинната употреба на алкохол намалява способността на мишките да почистват излишните вещества от мозъка си, но тази функция се възстановява след 24 часа.

При човек, тежащ 70 кг., еквивалент на този резултат е приемането на около 150 мл. бира с 5% съдържание на алкохол или 150 мл. вино, съдържащо 12% алкохол.

Прекомерната доза алкохол – около 21 нормални напитки на ден, също понижават способността за изхвърляне на отпадъчните вещества от мозъка.

вино

Как е проведено изследването?

Учените анализират поведението на мишки, приемали 0,5 гр., 1,5 гр. и 4 гр. алкохол за период от 30 дни.

През 2012 г. същите изследователи откриват, че гръбначната течност се изпомпва в мозъчната тъкан и изхвърля там отпадъците, включително плаки, свързани с болестта на Алцхаймер.

вино

Доклад на учени от организацията World Cancer Research Fund, публикуван през 2017 г., обаче доказва, че приемът на една малка чаша вино дневно повишава рискът от рак на гърдата при жените.

Това означава, че дори при спазване на указанията за безопасен прием от 14 питиета седмично, може да застраши здравето.

Преглед на 119 проучвания, включващи 12 милиона жени, обобщава, че една чаша дневно повишава рискът от рак на гърдата с 5% преди менопаузата и с 9% след като е настъпила.

вино

Авторите споделят, че в Обединеното кралство 12 хиляди случая на рак на гърдата могат да бъдат предотвратени всяка година, ако не се пие алкохол.

Те основават доклада си на 10 гр. алкохол на ден, съдържанието в 100 мл. вино с 12% алкохол – по-малко от стандартната чаша от 125 мл.

Това е еквивалентно на 8,75 напитки за седмица – в рамките на лимита от 14 напитки, препоръчван от Правителството.

Източник: Daily Mail

- реклама -