Проучване: Близо 30% от младите водачи пишат СМС-и, докато шофират

Близо 30% от младите водачи признават, че пишат и/или четат съобщения на мобилните си телефони, докато шофират, сочат данни от проучване сред близо 1200 шофьори на възраст до 26 г. Те бяха оповестени от Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ при откриването на финалния етап на състезанието „Най-добър млад шофьор на България“.

Близо 85% от анкетираните млади водачи биха препоръчали да се шофира с придружител в първите седмици след взимане на шофьорска книжка, а близо 50% от участниците казват, че се чувстват готови да окажат първа помощ, ако станат свидетели на инцидент на пътя с пострадали, стана ясно от изнесените данни.

„Заедно с положителните наблюдения има и някои много притеснителни. Например четвърт от анкетираните казват, че имат приятели, които шофират под влиянието на алкохол или наркотични вещества. Тази цифра е плашещо голяма. Знаем, че младите хора са особено рискова група, когато говорим именно за употребата на упойващи вещества и се надявам при бъдещи издания на кампанията, заедно с останалите партньори и институции, да намерим формата за привличане на допълнително внимание и към този факт“, коментира Марков.

Инициативата „Най-добър млад шофьор на България“ се провежда за четвърта поредна година. Тя е насочена към водачи с малко стаж (до 5 години) и на възраст между 18 и 26 години. В нейните рамки участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана. Кампанията изпитва не само техния контрол върху автомобила, а и уменията им да реагират в екстремни ситуации, да мислят бързо, да помагат на пострадал при катастрофа и да познават техническото устройство на автомобила.

- реклама -