импийчмънт

Процесът за импийчмънт на Тръмп започна със скандал

Искри прелетяха днес със стартирането на процеса за импийчмънт на Доналд Тръмп, заради предложените правила за водене на заседанията в Сената.

Демократите обвиниха републиканците в опит за „прикриване“ на доказателства, че американският лидер е злоупотребил с правомощията си.

В първия ден от историческото изпитание пред американския президент лидерът на републиканците сенат Мич Макконъл внесе резолюция относно процедурите, които не допускат доказателства от воденото разследване на президента.

Освен това той значително съкрати сроковете на процедурите в сравнение с тези на процеса срещу Бил Клинтън от 1999 г. и не позволява на свидетелите да бъдат призовани, докато и двете страни не приключат спора по делото – нещо, за което демократите твърдят, че е предложение за предотвратяване на справедливо и открито производство.

„Процесът на лидера Макконъл е преднамерено предназначен да скрие истината от Сената и от американския народ, защото той знае, че грешките на президента са неоспорими и изискват неговото отстраняване“, заяви в изявление председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

„Лидерът на републиканците в Сената избра да прикрие президента, вместо да спази клетвата си пред Конституцията“, каза тя.

Демократичният прокурор Адам Шиф, който ръководи разследването, довело до импийчмънта на Тръмп от 18 декември от Камарата на представителите, обвини Макконъл, че работи „в съгласие“ с Белия дом, за да предотврати справедлив процес.

След като двата члена за импийчмънт, обвиняващи Тръмп в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, бяха внесени в Сената миналата седмица, процесът му започва в сериозен вторник следобед със 100-те сенатори – съдебните заседатели по делото – гласувайки по времева линия и правила за доказателства.

Това е едва третият път, когато президентът е изправен пред процес на импийчмънт, след Клинтън през 1999 година и Андрю Джонсън през 1868 година.

Подобно на своите двама предшественици, Тръмп изглежда почти сигурен, че ще бъде оправдан от републиканското мнозинство в Сената, в процес, който може да бъде съкратен до две седмици.

Макконъл внесе в края на вчерашния ден процедурите, които призоваха всяка страна да има по 24 часа за два дни, за да представи становището си по делото.

сн. БГНЕС

Едва след това ще бъде разгледан въпросът за свидетелите: демократите твърдят, че трябва да бъдат изслушани ключови служители, чиито показания Белият дом до този момент е блокирал, но много републиканци отвръщат, че те са имали своята възможност и сега трябва да се задоволят с досегашните показания.

Демократите обещаха да се борят с предложените правила, обвинявайки Макконъл в ускоряване на процеса, което ще затрудни представянето на свидетели и документи.

Но с 53-47 републиканско мнозинство в Сената, предложените правила вероятно ще бъдат приети с лекота.

Процесът започва днес – четири месеца след избухването на скандала с Украйна и 10 месеца преди американците да отидат до урните, за да решат дали да изберат отново Тръмп за президент.

През това време Тръмп е в Дамос, Швейцария за Световния икономически форум, където повтори определението си за процеса срещу него като „измама”.

В Давос американският президент каза: „Срещаме се със световните лидери, с най-важните хора в света и връщаме в САЩ огромен бизнес“.

„Процесът е само измама“, каза той. „Това е лов на вещици, който продължава от години и честно казано е позорен.“

Правният екип на Тръмп подготви защита на 110 страници, която твърди, че Камарата не го е обвинила в никакво конкретно „престъпление“, че разследването им е „фалшифициран процес“ и че е било в рамките на правомощията на Тръмп да поиска украинските власти да разследват Байдън /негов конкурент в надпреварата за президентския пост на следващите избори – ред/.

- реклама -