Процесът срещу Тръмп: Сенаторите се разсейват или дремят в залата

Американските сенатори бяха обвинени, че заспиват, играят игри и нарушават редица правила по време на процеса за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Джим Риш и Джим Инхофе са сред членовете на сената, които очевидно са задремвали по време на продължителните изслушвания.

Други сенатори са забелязани да решават кръстословици.

По време на процеса най-сериозното обвинение срещу президента беше, че предполагаемата злоупотреба с власт на Тръмп заплашва американската демокрация.

Сенаторите действат като жури, което решава дали президентът да бъде отстранен от поста си.

Но някои от членовете му – и републиканците, и демократите – бяха обвинени тази седмица от американските медии, че се държат като отегчени ученици в час.

Правилата призовават сенаторите да останат през цялото време на заседанията по време на процеса за импийчмънт.

Но най-малко девет демократи и 22 републиканци са напуснали местата си по различно време днес, според Би Би Си.

Между тях са надеждата на демократите за Белия дом Бърни Сандърс, Ейми Клобучар и Майкъл Бенет.

Марша Блекбърн, републиканец от Тенеси, се защити днес в Туитър, след като бе забелязана да чете книга по време на заседанието.

Тя написа, че книгата – „Как мразещите Тръмп разбиват Америка”, от Ким Страсел – „дава добра представа за днешните процедури“.

Сенатор Риш – републиканец, който председателства Комитета за външни отношения на Сената, беше забелязан да седи отпуснат и неподвижен със затворени очи на бюрото си по време на изслушванията.

Говорител на сенатора на Айдахо отрече, че е заспал, заявявайки пред „Уолстрийт Джърнъл”, че Ръш просто е слушал внимателно „със затворени очи“.

Сенатор Инхов, републиканец от Оклахома, беше забелязан в сряда от репортер на NBC да дреме на стола си преди да бъде разбуден от сенатора Тод Йънг, републиканец от Индиана, който седеше до него.

Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, беше наблюдаван да стои неподвижно с ръка, покриваща очите му в продължение на 20 минути.

Телефоните, лаптопите и таблетите са редовен аксесоар по време на нормални изслушвания в Сената, но цялата електроника е забранена по време на този процес, правейки мнозина сенатори нервни.

Пат Лихи, демократ от Върмонт, беше чут да възкликва „Скъпоценното ми“, докато си вземаше обратно смартфона от кутията пред залата.

Някои сенатори очевидно са намерили начин да заобиколят строгите правила, носейки смарт часовници.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън беше забелязана от репортер на ABC News да си рисува нещо на хартия.

Има и строги правила срещу храненето по време на заседанията, но сенаторите са забелязвани редовно да дъвчат шоколад или дъвки.

Преди да започнат изслушванията днес, някои републикански сенатори заявиха, че не са чули нищо ново в аргументите на прокурорите демократи и вече са взели решение да оправдаят президента. За отстраняването на Тръмп от длъжност се изисква мнозинство от две трети от гласовете в Сената.

BBC

- реклама -