Дилма Русеф оставка сенат опозиция импийчмънт

Процедурата по импийчмънта на Дилма Русеф върви към финал

Процедурата по импийчмънта на Дилма Русеф върви към финал.

Първата жена-президент на Бразилия Дилма Русеф е изправена пред последната фаза в процедурата за свалянето и й от поста. Отстраненият временно лидер на водещата икономика на Южна Америка най-вероятно ще изгуби президентския си пост до няколко дни.

Изслушването на Сената по всяка вероятност ще признае Русеф за виновна по обвиненията, че е манипулирала бюджетните данни около кампанията по преизбирането си през 2014 г., за да прикрие дълбочината на икономическите проблеми в страната.

Ако бъде призната за виновна, то президентският пост ще бъде зает до 2018 г. от бившия вицепрезидент Мишел Темер, който премина в опозиция. Това ще тласне страната към дясното, след близо 13 управление на левицата в лицето на работническата партия, чийто представител е и Дилма Русеф.

Тежки времена за Дилма Русеф

В кулминацията на процеса Русеф, която е отстранена от месец май, трябва да отправи обръщение към Сената в понеделник. Резултатите от вота се очаква да бъдат ясни до 48 часа след това, като е нужно мнозинство от две трети от гласовете, за да бъде свален президента.

В момента Русеф няма подкрепа дори сред министрите от миналото правителство, а обществената й подкрепа е минимална.

- реклама -