Флурона, случаи, грип, коронавирус

Противогрипната ваксина предпазва от щама „Камбоджа“, тепърва ще има нови случаи

Грип има, очаквахме го и той тепърва ще влиза. Хубавото е, че точно този щам, (б.р. „Камбоджа“), е включен в грипната ваксина. Не е късно за ваксина и тя е силно препоръчителна не само за лицата над 65 г.

Това заяви пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Когато два дни имаме температура, това е силно съмнително, особено когато сме в условия на пандемия“, добави тя.

Проф. Христова добави, че няма доказан случай на „Омикрон“ у нас. „Изследваме много проби. Разбира се не може да се изключи да има единични случаи, които да не се засекат. Второ, нямаме повишение в заболеваемостта, което е един от сигналите, когато се появи „Омикрон“, каза тя.

Проф. Христова допълни, че последните данни показват, че „Омикрон“ е 50% позаразен от „Делта“ варианта и че се очакват много болни. От друга страна, той протича по-леко, а южноафриканско проучване казва, че рискът от хоспитализация е по-нисък.

„Последният ни анализ отчита спад на новите COVID случаи. Ще отнеме поне месец случаите да паднат до няколко стотин на ден“, заяви тя.

- реклама -