Протеза в Турция

Протеза в Турция – лесно и на приемлива цена

15 души на ден. Това е броят на хората, които се събуждат с ампутирани крайници в България. 450 души на месец, 5000 души на година остават без долен или горен крайник. Общият им брой в страната е над 50 000 – това е колкото населението на средно голям град като Габрово. Което показва, че загубата на крайници не е толкова рядко явление, колкото си мислите. В световен план също е така – близо 1 000 000 души на година претърпяват някаква ампутация – това прави по една ампутация на всеки 30 секунди.

Според статистиката на Асоциацията на ампутираните в България най-честите причини за ампутация са диабет и съдовите заболявания (около 82%), а по-малко от 10% от ампутациите са в резултат на пътно-транспортни произшествия, трудови злополуки и битови инциденти.

Отвъд чистата статистика обаче има по-големи въпроси – как тези хора продължават с живота си и как биха могли да се опитат да се върнат към някаква нормалност.

Протезата е логичен отговор. Всеки от нас е виждал хора с протези. Звучи лесно на хартия, но лесно ли е наистина? Все пак промените в живота на човек, претърпял ампутация са огромни. Операцията водя до промяна на светоусещането, до промяна на живота, до промяна в общуването. Протезата също – тя е с потърпевшия до края на живота му и той трябва постоянно да се грижи за нея.

Медицинският туризъм в Турция

Няма защо да се лъжем – всички знаем, че в България не всичко с наред с медицинските услуги. Особено със специализираните такиви (каквата е и изборът на протеза и поставянето ѝ). Най-предпочитаната дестинация от българите, избрали да се лекуват в чужбина, е Турция. Според различни данни в южната ни съседка се лекуват над 5000 българи на година, които оставят там над 100 млн. лв. Причините са ясни – в Турция е по-евтино отколкото в Западна Европа, но нивото е високо, апаратурата е модерна, а отношението – добро.

Протеза в Турция

Отличен пример в това отношение е клиниката Luxmed. Тя е основана през 2016 г., като на година през нея минават по около 300 пациенти. 200 от тях са от Турция, другите са от чужбина, включително от България. Макар че клиниката е на шест години, в нея има специалисти и с двойно по-дълъг опит.

“Няма да крия, че в началото беше много трудно – всички тези пациенти с ампутирани крайници и техните истории”, разказва собственикът на Luxmed Етем Бурак. “Но перспективата се променя, когато видиш усмивките на отиващите си пациенти”, добавя той. А за да помогнат с адаптацията, в екипа на клиниката работят хора с протези. Които, освен че са нагледен пример за това, че има живот и след ампутацията, изпълняват и ролята на психолози, защото знаят през какво минават потърпевшите.

Етем Бурак
Етем Бурак

Клиниката работи успешно и с български пациенти. Ето и три примера, в които си личи разликата в ценообразуването

  • Протеза под коляното. Пациент получава цена от 5500 евро за протеза Ottobock под коляното. В Турция цената е 3600 евро. В добавка българинът плаща 200 евро за шест дни в Истанбул и 300 евро за самолетни билети.
  • Протеза над коляното. Предложението в България е 12 000 евро, отново от марката Ottobock. Прогнозите са, че след 50 дни пациентът отново ще може да ходи. Предложението на Luxmed е за 8500 евро. Срокът за прохождане – 15 дни, в които се включват тренировки и физиотерапия. Пациентът и негов придружител плащат 1500 евро за престоя в Истанбул и самолетните билети.
  • Протеза на ръка. Пациентът е полицай. Предложението в България е бионична протеза е на стойност 26 000 евро, като направата и обучението ще отнеме два месеца. В Турция това се случва срещу 20 000 евро и само за 20 дни.

Какви са причините в Турция да е по-евтино? На първо място – по-ниската цена на протезите – разликата за най-простите модели е 500 евро и се увеличава при по-сложните. Втората причина е конкуренцията. В южната ни съседка има доста такива клиники. А както знаем – конкуренцията сваля цените и вдига качеството. Това важи и за сроковете – ако даден пациент в Германия се нуждае от месец, за да получи протезата си, при комшиите това става за период между 5 и 10 дни.

протеза в Турция

Luxmed има и други плюсове:

  • Осигуряване на преводач с български, ако пациентът не знае английски или предпочита комуникация на български
  • Резервация на хотел в близост до клиниката
  • Гаранция от 2 до 5 години за всяка протеза
  • Денонощна информация на горещата линия на клиниката
  • Безплатна физиотерапия и рехабилитация, които влизат в цената на протезата (за разлика от много страни в Европа, където се плаща допълнително).

 

*Платена статия

- реклама -