жп трасе
сн. БГНЕС

Протестно автошествие срещу изграждането на скоростно жп трасе през София

Жители на Владая, Княжево и Карпузица излязоха на протестно автошествие, с което се обявиха срещу изграждането на високоскоростно железопътно трасе за транзитни товари през София.

сн. БГНЕС

Повод за тяхното недоволство е проект, който те определят като „безумен“ и който предвижда модернизацията на линията София-Перник-Радомир, превръщайки я в част от международна трансевропейска жп магистрала.

„Като чуем заглавието на проекта, ще си кажем – прекрасно, най-после нашият железопътен транспорт вече няма да е в този окаян вид, който всички сме свикнали да виждаме“, казват организаторите, но предупреждават, че целта е единствено евтин и бърз начин за превоз на контейнери, дошли по море до Солун, предназначени за Западна Европа, както и обратно.

сн. БГНЕС

Тук идва основният конфликтен момент, посочват протестиращите и питат: откъде точно ще мине това трасе?

Според настоящия проект трасето ще преминава през столичната Централна жп гара, а така и през кварталите Банишора, Гевгелийски, Красна поляна, Факултета, Овча купел, Горна баня, Княжево и Владая.

„За реализиране на проекта в частта Владая е заложено прокопаването на двоен тунел с дължина 4,8 км и дълбочина на места около 160 метра. Преминавайки така, автоматично отпада гара „Владая“, остава без влак“, алармират протестиращите.

Според тях има алтернативно трасе, което може да бъде използвано: София-Волуяк-Радуй-Перник, а оттам вече да се свърже с коридора към Солун. Гражданите са категорични – да на модернизацията и развиването на градската железница, но не по този начин. Ето защо те призовават за експертна дискусия, с участието на всички заинтересовани страни.

- реклама -