Сантяго, Чили, протести метро

Протестите в Сантяго взеха жертви, метрото няма да работи днес

Десет души вече са жертвите на продължаващите бунтове в Чили. Голяма част са загинали при пожари в търговски центрове, съобщиха местните власти.

Петима души загинаха, след като в неделя фабрика за облекла е била запалена от мародери в предградията на Сантяго.

Това обяви пожарната, с което броят на жертвите при безредиците достигна до седем, съобщи АФП.

„За съжаление, пет тела са открити във фабриката в Ренка“, заяви пред местните медии командирът на пожарната служба в Сантяго Диего Веласкес.

Двама души загинаха, когато грабителите подпалиха супермаркет в Сантяго в ранните съботни часове.

Метрото на Сантяго няма да възобнови работата си днес, както бе обещано по-рано, тъй като инфраструктурата му е повредена от протестите, а нанесените щети са на стойност 200 милиона долара.

„Информираме ви, че само линия 1 между гарите Пахаритос и Лос Доминикос ще бъде отворена утре, от 7.00 до 20.00 часа. Останалите линии няма да функционират“, написа компанията в Twitter.

По-рано метрото на чилийската столица спря да обслужва пътници през уикенда поради нанесени сериозни щети на гарите, но обеща да възобнови работата си в понеделник.

La Tercera, позовавайки се на началника на метрото Рубен Алварадо, съобщава, че според предварителните оценки щетите са за 200 милиона долара. От 136 станции 77 са били повредени, 20 са били подпалени, а 9 са напълно изгорели.

Безредиците в чилийската столица избухнаха заради намерението на правителството да повиши цената на билета. И независимо, че президентът Себастиан Пинера реши да отмени решението си, протестите продължиха. В страната беше обявено извънредно положение , а по улиците на Сантяго бяха изпратени военни и танкове.

- реклама -