протести
Протест в Боливия/сн. БГНЕС

Протестите у нас и по света са следствие от посттравматичен стрес заради пандемията, твърди психолог

Протестите у нас и по света се дължат на посттравматичен стрес вследствие на пандемията от коронавируса. Това коментира пред Радио „Фокус“ психологът Иван Игов.

„Минавайки през различни фази, около шестия месец социалните кризи влизат в една фаза, която най-общо се нарича „фаза на отрицанието“. Тогава много хора стават притеснени, притиснати и фрустрирани от ситуацията. Всъщност основното, което се случва и в нашия случай с пандемията е, че човек губи контрол върху собствения си живот. Изведнъж нещата, които си планирал, които си искал да направиш и са били перспектива за теб и близките ти, се сриват и всичко се затваря в рамките на кризата“, посочи психологът.

Протест в Йерусалим/сн. БГНЕС
Протест в Германия/сн. БГНЕС

По думите му тази фрустрация води до голямо вътрешно напрежение, което в момента, когато мине критичната точка, започва да се проявява като т. нар. „посттравматичен синдром“.

„Той може да е обърнат навътре, тоест хората да се затварят и депресират и разбира се обратното – тези, които хора, които както ние ги наричаме, имат „външен локус на контрола“ и искат да контролират нещата, сами по себе си обикновено започват да търсят начин да извадят този гняв навън“, обясни той.

Протестите у нас/сн. БГНЕС

Протест в Източен Тимур/сн. БГНЕС

Иван Игов уточни, че част от това са всички тези неща, които се случват не е само в България, но и по света – в Америка, Германия, Франция, дори и в Русия.

Навсякъде хората са на улицата, защото искат да върнат живота си обратно при себе си, искат да поемат контрола върху това, което се случва с тях, добави психологът.

- реклама -