Протестиращите в Благоеград представиха „програма за поемане на управлението“

Благоевград

Стига вече месии, народът трябва да поеме властта в свои ръце, обяви на пресконференция днес водачът на протестите в Благоевград Александър Стамболийски.

Той представи работния вариант на визията на Гражданската инициатива „Алтернатива за България”

„Доста от нашите „мили депутати” ни наричат лумпени и простаци, казват, че не сме знаели какво искам и защо протестираме. На първо място знаем точно защо протестираме. На второ място всички наши протести са регламентирани и законни, нито един незаконен протест не е направен срещу инициативата „Национален протест срещу горивата”. За да разберете как ние виждаме развитието оттук нататък на Република България ще зачета малка част от документа „Алтернатива зад България”, който все още е в работен вариант. Може да се разбира като програма за поемане на управление”, каза в началото водачът на протестите в Благоевград.

Какви са исканията?

„Незабавна оставка на правителството с премиер Бойко Борисов, президентът да свика служебно правителство, което да не разпуска парламента, който да направи промени в Изборния кодекс. Искаме мажоритарен вот, разпределението по партийни листи на едни и същи фигури в многомандатните райони е недопустимо. Или само в един, или в николко. Второ, за да спре купуването и продаването на гласове, което видяхме на последните избори, трябва да бъдат променени квалифицираните състави на Наказателния кодекс. Искаме изборни длъжности на районните, окръжни и главния прокурор, областни управители, кметове, ръководители на върховните съдилища. Всички те да бъдат с четиригодишен мандат, както и депутатите. Понижаване на депутатите до абсолютния минимум, и 90 могат да вършат същата работа. Другото ни искане е за незабавно спиране субсидиите за партиите, за да спре изтичането на милиарди към партийните каси”, обясни Стамболийски.

Окончателната програма на гражданската инициатива „Алтернатива за България”, ще бъде готов идния понеделник. Следващият протест в Благоевград ще бъде в неделя, 25 ноември, от 11.30 часа и ще започне като автошествие от ЮЗУ по ГП Е-79 до Симитли.

„Горните искания са координирани с останалите центрове на протести в страната. Започнахме с протест срещу високите цени на горивата, вече сме срещу цялото управление и политическата класа на страната. Нещата ескалираха до такава степен, че политическата класа започна да се подиграва с хората. В листите ни, издигнати от инициативни комитети, ще има хора, издигнати от народа, който единствено стои зад нас”, категоричен бе Стамболийски.