Протестиращите срещу Вучич нахлуха в сградата на държавната телевизия на Сърбия

Протестиращите срещу режима на сръбския президент Александър Вучич нахлуха в държавната телевизия РТС в Белград. Преди това те блокираха входа на медията.

Част от демонстрантите успяха да пробият без проблеми полицейския кордон и нахлуха вътре. Веднага след това на мястото бяха изпратени спецчасти, които попречиха на протестиращите да се качат до горните етажи на сградата.

В момента всички входове на РТС са блокирани. Демонстрантите искат да се включат на живо в предаванията на телевизията, за да направят изявление за причината за продължаващите вече месеци протести из цялата страната.

Начело на групата, която влезе в РТС, е лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович. „Никой от служителите на РТС няма да пострада, защото повечето от тях мислят като нас….Влязохме в РТС за да върнем телевизията на народа и затова ще я освободим“, заяви Обрадович.

Преди малко в сградата влезе още един от лидерите на обединената опозиция – Драган Джилас.

Както обикновено, и тази вечер протестиращите се събраха първо пред Философския факултет в центъра на Белград. Там пред множеството говори известният драматург Синиша Ковачевич. „Ако не кажем „Стига!“, тук ще останат само старците…Коренът на всички злини се намира в сградата на улица Андричевич/където се намира президенството, бел.ред./“, каза още Ковачевич и добави: Т“ой ни превърна в модерни роби!“.

Граждански протести под мотото „Един от 5 милиона“, които се провеждат от 30 ноември насам веднъж седмично, тази вечер освен в Белград имаше още и в Крагуевац, Ягодина, Пирот, Брус, Александровац, Смедерево. Очакавйте подробности.

РТС води преговори с председателя на движението „Двери“ Бошко Обрадович и представители на полицията, съобщава Радио Б-92.

Шефът на полицията на Белград е заявил на Обрадович, че не желае да използва сила срещу гражданите, но няма да позволи да бъде застрашена държавната телевизия, а нейните служители да бъдат заплашвани. Той призова Обрадович да напусне сградата, а след това отиде да разговаря с гражданите, които са се събрали пред нея.

Бошко Обрадович е подчертал, че никой не желае да разрушава собствеността на телевизията или да напада служителите й, а иска само един от организаторите на протеста да получи правото да говори по РТС.

- реклама -