Протестиращите от Хасково се отказаха да затварят границата с Турция и Гърция в неделя

Протестиращите от Хасково няма да затварят границата с Турция и Гърция в неделя, каквито бяха първоначалните им намерения. Решението беше огласено от организаторите на протеста след среща с директора на ОДМВР- Хасково ст. комисар Ангел Цанков и началниците на полицейските управления.

Организаторите на протеста, които планираха да затварят границата в неделя, коментираха, че не са били притиснати от полицията да отменят решението си:

„Имаше обсъждане да се затварят границите, но ние не искаме да има инциденти, не искаме да има размирици. Съвместно решихме, че най-добре е да си направим шествието, което сме организирали. Не искаме да сме подстрекатели“, заяви един от организаторите.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че с организаторите са се обединили около мнението, че протестите ще се провеждат, без да се нарушава Законът за движение по пътищата, без да се извършват закононарушения, без да се затварят ГКПП-та.

Организаторите на неделния протест са потвърдили, че целта им е да достигнат до Свиленград, където ще проведат мирно шествие за изразяване на гражданските им позиции. Старши комисар Цанков съобщи, че при евентуални нарушения и изкуствено ескалиране на напрежението ще бъде приложен законът в цялата му строгост.

Малко по-късно директорът на областната дирекция на МВР се срещна и с кметовете на общините в областта. Те обсъдиха координацията и начините за обмен на информация при нарушения на Закона за събранията, митингите и манифестациите.