Полша
сн. БГНЕС

Протестиращи срещу забраната за абортите блокираха основни пътища в Полша

Пети ден в Полша се провеждат масови протести заради решението на Конституционния съд, че прекъсването на бременност поради откриване на патология на плода не отговаря на разпоредбите на конституцията на страната.

Тази вечер протестиращи в цялата страна блокираха пътища и кръстовища.

сн. БГНЕС

Във Варшава демонстранти с транспаранти и протестни лозунги се събраха в центъра на града, на най-натоварените кръстовища и улици, блокирайки движението на автомобили и градския транспорт. На транспарантите на протестиращите беше изписано : „Това е война“, „Правото на аборт е човешко право“, „Срам“.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Точно в 16:00 часа местно време (17:00 часа българско време) автомобилите на протестиращите просто спряха на ключови пътища в поне стотина полски града. Във Варшава велосипедистите блокираха движението на автобуси, пешеходците застанаха на пешеходните пътеки. Целият град беше блокиран в час пик. Полицията не се намесва в случващото се, наблюдавайки отстрани. Протестиращите са пропускали само линейките.

сн. БГНЕС

Демонстрации в Полша се организират въпреки забраната за масови събития поради пандемията. Повечето от участниците идват на протестите с маски, но никой не поддържа необходимата социална дистанция. Социалните медии съобщават за подобни действия в Краков, Гданск, Гдиня, Познан, Катовице, Бидгошч, Лодз и много други градове. Все още няма съобщения за големи инциденти или задържания.

Очаква се протестите да продължат и през следващите дни. В сряда протестиращите възнамеряват да откажат да отидат на работа.

източник: Фокус

- реклама -