протест
сн. БГНЕС

Протестиращи се опитаха да нахлуят в Народното събрание – ВИДЕО, СНИМКИ

Обновена 15:06

Шестима души са арестувани при опита да се пробие полицейската блокада пред Народното събрание. Тя бе поставена там по-рано днес заради протест на бул. „Цар Освободител“.

Той е организиран от поддръжници на партия „Възраждане“, а към него се включиха и граждани с различни искания. Някои от тях настояваха за оставка на правителството, други протестират срещу ваксинациите.

сн. БГНЕС

Част от протестиращите споделиха, че са гневни от факта, че българската държава не им е помогнала по време на извънредното положение и е обрекла бизнесите им на фалит.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Малко след началото на протеста, млад мъж се опита да нахлуе в Народното събрание.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Опитът му беше осуетен от униформените, които го арестуваха след неколкократни предупреждения да спазва дистанция. По-късно тълпата проби кордона от полицаи пред парламента и протестиращите нахлуха на бул. „Цар Освободител“. Това наложи затварянето на булеварда.

Протестът се премести пред финансовото министерство.

Там недоволстващите скандираха „Горанов вън” и „Оставка“.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Пред финансите още двама от протестиращите бяха отведени от полицейски служители. След това множеството тръгна в посока Министерския съвет като премина през пространството пред Народния театър „Иван Вазов“, докато полицейски кордони осигуряваха периметър пред сградите на Министерство на отбраната и това на правосъдието.

От „Дондуков“ 1 протестиращите тръгнаха към площад „Света Неделя“, където е сградата на Министерство на здравеопазването. Там от организаторите започнаха да настояват представители на медии, които нямат отличителни знаци – кубчета на микрофоините си да напуснат протеста. Направи се опит за провокация и към служителите, охраняващи протеста.

Броят на протестиращите продължава да нараства, като според груби преценки на полицията има около 500 души. Никой от тях не спазва нужната дистанция, каквито са разпоредбите в епидемиологичната обстановка и полицейските призиви по мегафон.

- реклама -