Протестиращи поискаха оставката на Нено Димов заради строежите по Черноморието

Няколко стотин протестиращи се събраха на протест пред Министерски съвет с настояване министърът на околната среда и водите Нено Димов да подаде оставка.

Повод за недоволството им станаха строежите по родното Черноморие, които от няколко седмици са във фокуса на обществения дебат. Екоактивистите искат още да се наложи строга забрана на строителството върху защитени зони, както и да бъдат спрени всички строежи и проекти по Черноморието и в планините, които се одобряват извън закона.

„Писна ми от алчни тарикати“, „Големите строежи = на природни грабежи“, „Без багери в палатковите лагери“, „Защитете дивите плажове“, „Долу лапите от Черноморието“ – това бяха само малка част от надписите, които се четяха върху плакатите на протестиращите. Чуваха се и възгласи „Оставка!“.

„Това, което се случва по Черноморието е безобразие. Всеки си позволява да прави каквото си поиска. В крайна сметка излиза, че нещата са узаконени, а определено не са“, коментира гневно Александър, един от протестиращите. Той е дошъл да изрази недоволството си със своя приятел Мартин, с когото са на едно мнение по темата. „Адски дразнещо е това задкулисие. Същото, което стана и с Пирин. Ние започнахме да се шегуваме, че стане ли студено се налага да излизаме на протест“, споделя той.

Освен за ревизия на разрешенията за строеж, протестиращите настояват още за ревизия и на устройствените планове, а всички длъжности лица, издаващи планове и разрешения за строеж в нарушение на закона – да понесат наказателна отговорност.

Строежите в района на „Св.Тома“ и Алепу, вилното селище до Арапя и строителството на къмпинг „Градина“ породиха широко обществено недоволство заради сигнали за разминавания в строителните разрешения и неспезване на етапи от строителството. Има съмнения и за разминаване между издадените подробни устройствени планове и дейстащия Закон за Черноморското крайбрежие. Заради случаите започва детайлна проверка на строителните разрешения, издадени от главните архитекти на Созопол и Царево. Ако бъдат открити нарушения, се очаква да бъде сезирана и прокуратурата.

- реклама -