Протестиращи нахлуха в парламента в Грузия

Хиляди протестиращи се сблъскаха с полицията в четвъртък вечерта, след като опозиционна фракция се опита да нахлуе в  сградата на стария парламент на Грузия.

Снощи протестиращите започнаха масово да се събират край сградата на Стария парламент на булевард „Руставели” в Тбилиси. Опозицията призова за оставката на грузинския вътрешен министър Георги Гахария и на председателя на парламента Иракли Кобахидзе.

Радикалните активисти се опитаха да превземат сградата на Парламента, което накара полицията да въведе мерки за контрол на тълпата.

По-рано през вчерашния ден се състоя Общо събрание на Междупарламентарната асамблея за православието. Протестите започнаха след като ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри заседанието, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия. Това предизвика недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение.

Опозицията излезе от залата, срещата беше спряна. След това парламентът бе окупирана от хиляди привърженици на радикалите.

По-рано протестиращите поискаха руските делегати да напуснат страната незабавно. Протестиращите замеряха с яйца сградата на хотела, където е бил настанен Гаврилов.

- реклама -