медици простести педиатрия лимити заплати статут болница

Протестиращи медици блокираха бул. „Иван Гешов“ – настояват за отпадане на лимитите в детското здравеопазване

Протестиращи лекари, медицински сестри, подкрепени от родители на болни деца, блокираха бул. „Иван Гешов“ на пешеходния светофар в двете посоки.

Протестиращите настояват за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, за промяна на статута на специализираната болница за активно лечение по детски болести, както и за увеличаване на възнагражденията им.

Ще има и още протести. Предстоят и колективни оставки ако исканията им не бъдат чути.

„Към днешна дата ние нямаме официален документ, че какъвто и да е лимит е отпаднал. Колкото до кодировката на легла и към момента работим по стария начин с точно конкретни кодове по клиники. Единственият общопедиатричен, който цитира г-жа заместник-министър Жени Начева, е код 17 – една единствена клиника в болницата работи по него”, обясни участничка в протеста, цитирана от Нова телевизия.

„На този етап има дискусия само на едно от ограниченията, а именно отпадане на ограниченията за прием в различните клиники на болницата. Нито едно от основните искания не е започнато да се дискутира, т.е. ние не виждаме воля от страна на управляващите и институциите, да дискутират въпроса за статута на болницата и повишаването на възнагражденията на персонала на болницата”, каза д-р Байчева.

Протестиращите обявиха, че ще дадат 10 дни на управляващите за започването на процедурите за решаването на проблемите. Ако това не се случи, те са готови да подадат колективна оставка или да пристъпят към ефективни стачни действия.

 

- реклама -