ВСС, Гешев, протест, Христо Иванов, оставка
Снимка: БГНЕС

Протестиращи искат оставката на Гешев пред ВСС

Протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Граждани скандират „Гешев е позор” и издигат плакати със снимката на главния прокурор.

Днес сме тук, за да поискаме оставката на Гешев и да поискаме от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу него, заяви Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

Пленумът на ВСС се очаква да обсъди исканията за започване на дисциплинарно производство и освобождаване на Гешев. Още на 22 юли Христо Иванов сезира ВСС с такова искане с мотива, че за една година на поста си Гешев е допуснал тежки системни нарушения, включително на законови разпоредби, на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за невиновност.

“Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение – “действия, които накърняват престижа на съдебната власт”, заявява Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

Като точка в дневния ред обаче на Пленума на ВСС не са включени исканията за стартиране на дисциплинарно производство и освобождаване на Иван Гешев.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

- реклама -