Протест демонстрации Тръмп данъчна декларация доходи

Протести в САЩ – хората поискаха Тръмп да публикува данъчната си декларация (Галерия)

Многохилядни протести имаше в няколко американски града. Демонстрантите призоваха президента Доналд Тръмп да публикува декларациите си за доходи и платени данъци.

Досега милиардерът-президент отказваше да направи този жест, израз на прозрачност, предадоха световните агенции.

Протестите се организират малко преди крайния срок за деклариране на доходите в САЩ за 2016 г. – 18 април.

В демонстрацията във Вашингтон протестиращите носеха плакати, на които пишеше: „Какво криеш?“ и „Истинските мъже плащат данъците си“. Демонстранти бяха донесли и голяма надуваема кукла с лика на Тръмп, но с формата на кокошка. Според Франс прес тя е символизирала предполагаемия страх на президента да оповести данъчната си декларация.

протест САЩ

В Бъркли в Калифорния протестът прерасна в сблъсък с полицията в местен парк и най-малко 21 души бяха арестувани, предаде Франс прес

Протести е имало в над 150 града, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Лос Анджелис, Бостън, Сан Франциско и др.

Всички доскорошни президенти или кандидат-президенти публикуваха декларациите си за доходи и данъци за една или за няколко години. Тази традиция цели да бъде констатирано дали има евентуални конфликти на интереси.

Законът задължава публикуването на финансова декларация, която дава приблизителна оценка за притежаваното състояние, за дълговете или доходите, но не позволява да се провери колко данъци са били платени, отбелязва Франс прес.

- реклама -