Протести в Румъния срещу проект за амнистия в страната- СНИМКИ

Многохилядната антиправителствена протестна акция, в която взе участие президентът на Румъния Клаус Йоханис, завърши в Букурещ.

epa05742531 Romanian President Klaus Iohannis (C) waves to protesters while joining the rally for minutes, as people wave placards and shout anti-government slogans during a strong rally in downtown Bucharest, Romania, 22 January 2017. Up to 30,000 people gathered in the evening in Romania's capital, blocking traffic, while protesting against the draft bill, put up for public debate, regarding a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years, in the light that many Romanian parliament and administration members are having issues with justice. EPA/ROBERT GHEMENT

Участниците в нея се обявиха срещу намеренията на кабинета на социалдемократите да приемат, заобикаляйки парламента и държавния глава, две постановления – за амнистия и за поправки в наказателния кодекс. Министърът на правосъдието Флорин Йордаке мотивира необходимостта от приемане на тези документи с пренаселеността на румънските затвори.

Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 хиляди затворници, а сега в тях се държат 28 хиляди души.

Според протестиращите тези правни актове могат да дадат възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност.

 Местни анализатори посочват, че в обхвата на постановленията биха попаднали около 2,5 хиляди затворници, най-вече с присъди под 5 години. Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца биха получили намаляване на присъдите наполовина.

Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да заплашва чиновниците само в случай, че са причинили щети над 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).

Против приемането на постановлението се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура

Президентът Клаус Йоханис, който е близък до опозиционната Националлиберална партия (НЛП), поиска в петък правителството да се откаже от приемането на тези постановления. В публикувано във „Фейсбук” съобщение той написа, че тези планове са „нецелесъобразни, неприемливи и изглежда се правят за определени лица”.

download (1)Държавният глава пристигна в неделя на мястото на протеста в Букурещ.

„Дойдох тук на Университетския площад, както и хиляди румънци, за да изразя възмущението си”, заяви Йоханис. „Група политици с проблеми с правосъдието иска да измени румънското законодателство, за да отслаби правовата държава и това е недопустимо. Недопустимо е в резултат на измененията в законите десетки и стотици политици, които имат проблеми със закона, да се окажат чисти и да продължат да нарушават закона”.

 Участниците в неразрешения протест преминаха през центъра на румънската столица като блокираха изцяло движението на транспорта.

Протестиращите се събраха пред централната правителствена сграда, Социалдемократическата партия и партията „Алианс на либерали и демократи” (АЛДЕ). Те скандираха лозунги против кабинета и социалдемократите. Според данни на полицията, участниците са били до 15 хиляди. Няма регистрирани сериозни инциденти.

Romania protest against pardon ordinance plannedПрез последните години под натиска на ЕС в Румъния бе разгъната енергична борба с корупцията, която прие значителен размах при управлението на кабинета на Дачиян Чолош, която се ползваше с подкрепата на президента и Национално-либералната партия.

По време на тази борба либералите наричаха социалдемократите „корупционери” и „противници на правосъдието”, докато обвиняваните твърдяха, че противниците им използват съдебната система, за да водят с тях политическа борба.

На парламентарните избори на 11 декември 2016 година победиха социалдемократите, но президентът на страната е Клаус Йоханис, който преди това оглавяваше намиращата се сега в опозиция НЛП. Това означава управление на лявоцентристки кабинет с парламентарно мнозинство, при наличието на дясноцентристки президент.

След изборите социалдемократите сформираха правителство заедно с АЛДЕ, което преминавайки в контраатака се опитва да ограничи възможностите на румънските правосъдни органи. Приемането на оспорваните постановления е една от стъпките в тази посока. Доколкото президентът и опозицията, начело с либералите, се обявяват твърдо срещу тази политика, наблюдателите смятат, че Румъния се намира пред период на политическа нестабилност. Това се потвърждава и от безпрецедентното участие на държавния глава в антиправителствената демонстрация.

- реклама -