Протести в Мексико заради високите цени на горивата

Покачва се напрежението сред гражданите в Мексико заради рекордно високите цени на горивата. За днес и утре са планирани редица протести в няколко града от страната.

Финансовото министерство обяви във вторник, че цената на бензина ще се увеличи с 20,1% до 0,88 долара за литър на 1 януари, а дизеловото гориво – с 16,5% до 0,83 долара.

Ценовият таван ще бъде коригиран всеки ден от 18 февруари, преди държавата да позволи на пазара да диктува цените през март.

Около 100 протестиращи блокираха бензиностанция в курорта Акапулко в петък. В Халиско властите разследват съобщения, според които наркобанда планира да подпали бензиностанции.

Чрез социалните медии мексиканците бяха призовани на социалните медии, за да блокират бензиностанциите в понеделник. Хората се насърчават и да не купуват гориво.

Протестите са поредният проблем за президента Енрике Пеня Нието, чиято популярност рязко намаляла под 25 на сто тази година, поради невъзможността на неговото правителство да ограничи насилието в страната, да постигне икономически растеж и заради подкрепата към антиимигрантския републиканец Доналд Тръмп.

Финансовият министър Хосе Антонио Мийд защити увеличението на цените на горивата, заявявайки, че това не би довело до повишаване на инфлацията и че в крайна сметка „крайната цена за потребителите ще бъде сред най-конкурентните в света.“

Енергийният експерт Дейвид Шийлдс изрази съмнения, че демонстрациите ще принудят правителството да промени мнението си.

- реклама -