Протести срещу расизма по цял свят- СНИМКИ

Днес по света се проведоха десетки протести срещу расизма и в памет на убития чернокож Джордж Флойд.

САЩ

Протестиращи се насочиха към Белия дом и други райони на Вашингтон в събота за масови демонстрации срещу смъртта на Джордж Флойд и проблемите с неравенството за афроамериканците, съобщи АФП.

Заради протестите в знак на солидарност по целия свят, от Сидни до Лондон, полицията блокира широк район около Белия дом, който сега е зад нова бариера от решетки, преди демонстрацията по-късно днес, която се очаква да привлече десетки хиляди хора в горещия и слънчев ден.

Още по-голяма демонстрация се провежда в близост до Мемориала на Линкълн, като някои протестиращи се насочиха и към масивния каменен мемориал на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг-младши.

Великобритания

Хиляди протестиращи срещу расизма се събираха в столицата на Великобритания – Лондон, в знак на солидарност с протестите срещу полицейското насилие в Съединените щати. Основно искане на протестиращите е и да се спре полицейският произвол и негативното отношение към тъмнокожите в Обединеното кралство.

Стотици съпричастни на протеста пък се бяха качили по покривите на сградите, за да засвидетелстват подкрепата си към протестиращите, но и да се предпазят от коронавируса в страната.

Демонстрацията е организирана от лидерите на движението Black Lives Matter и е на площада на Парламента, близо до Камарите на общините.

Франция

Нидерландия

Италия

Швейцария

България

- реклама -