Протести срещу корупцията в Ливан след взрива в Бейрут, има арестувани

Ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат десетки антиправителствени демонстранти, изразяващи гнева си след опустошителния взрив на пристанището в Бейрут, който се разглежда като най-шокиращият израз на некомпетентността и корумпираността на правителството.

Бунтовете в центъра на Бейрут се състояха в опустошените улици, водещи към парламента, останките от експлозията във вторник все още се виждаха разпръснати в целия район, предаде кореспондент на АФП.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне малката, но яростна тълпа, ранявайки някои демонстранти.

Протестиращите излязоха за първи път по улиците на Бейрут след мащабната експлозия в пристанището на града на 4 август, която доведе до трагични последици. Според последните данни, взривната вълна е разрушила и повредила стотици сгради, над 300 хиляди души останаха без дом. Убити са над 145 души, ранените са около 5 000, десетки се водят за изчезнали.

Според в. „Daily Star” активистите, които искат оставката на правителството на Хасан Диаб, са били насърчени от посещението в Бейрут на френския президент Еманюел Макрон. Когато френският лидер посети историческия квартал Джумейзе, където има много разрушени къщи, той бе посрещнат от тълпи демонстранти. Те поздравиха Макрон с лозунга „Да живее Франция!“

В разговор с демонстрантите Макрон обеща, че Ливан няма да остане сам след трагедията, която го сполетя. „Започвам програма за международна помощ. Ще ви осигурим хляб, лекарства, строителни материали“, каза той.

Френският президент заяви, че „ще покани ливанските лидери да влязат в истински диалог и да сключат нова политическа сделка“. Той отбеляза, че арабската страна сега се нуждае от реформи и национално съгласие, подчертавайки, че международната помощ „няма да попадне в ръцете на корумпирани служители, а ще бъде прехвърлена под контрола на гражданското общество“.

- реклама -