протест метро
сн. БГНЕС

Протести срещу и в подкрепа на властта на откриването на метрото

Откриването на третия лъч на софийското метро прерасна в спор за пенсии, детски градини и езиковите умения на политиците.

Причина станаха две групи от протестиращи граждани – едните срещу, а другите подкрепящи правителството.

Те се засякоха на входа на новата метростанция „Медицински университет“, докато вътре течеше церемонията по пускане на новото метротрасе с официалните гости.

сн. БГНЕС

„Оставка“ и „вие сте крадци“, крещяха недоволните от начина, по който функционира изпълнителната власт в страната. „Оставка за Радев“, отговаряха им контрапротестиращите, според които именно президентът е подбудител на антиправителствените настроения в страната.

сн. БГНЕС

Отделни протестиращи влязоха и в словесни схватки. „Доволна ли сте от пенсията си“, попитаха протестиращи възрастна жена, дошла да подкрепи управляващите. „Доволна съм“, отговори тя, пояснявайки, че за над 45 години трудов стаж получава пенсия в размер на 300 лева, което пък предизвика смесени реакции.

сн. БГНЕС

Други пък спориха за липсата на достатъчно детски градини в София, което оставя хиляди деца извън класиранията. Според протестиращите политическата отговорност за това е на кмета Йорданка Фандъкова, която трябва да подаде оставка, а според опонентите им – управляващите полагат достатъчно усилия за преодоляване на този проблем.

Словесна битка се водеше и на други фронтове. „Премиерът Бойко Борисов е единственият, който не разговаря с колегите си от другите страни на английски език“, настояха други протестиращи. „За това си има преводачи“, получаваха веднага отговор.

сн. БГНЕС

Влизащите и излизащите от станцията гости на откриването бяха освиркани, а опитът на отделни протестиращи да влязат вътре бе спрян от полицейския кордон.

- реклама -