протести ден 38
Снимка: БГНЕС

Протести ден 38: Блокадите остават, предложението на Борисов е отхвърлено

В 38-ия ден на антиправителствените демонстрации блокадите на възлови кръстовища остават.

Затворени за движение са районът между Министерския съвет и Президентството и кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет.

Късно снощи беше освободено за движение кръстовището пред румънското посолство, което втора поредна вечер беше блокирано от протестиращите.

Снимка: БГНЕС

Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени от премиера, и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени.

Снимка: БГНЕС

Отровното трио излезе с декларация, „адресирана към онези, които 38 дни още не са разбрали какви са целите на протеста“.

В три точки, триото обяснява позицията си след направените в петък предложения за рестарт от премиера Борисов. Според Бабикян, Хаджигенов и Минеков „никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите“.

Опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази”.

В заключение „Отровното трио” заявява, че протестиращите граждани не са политически наивници и всеки, които се опитва да ги раздели или подведе ще носи отговорност пред историята на България и пред поколенията след нас.

Хората традиционно се събират в триъгълника на властта, а по-късно ще се проведе и шествието из центъра на Столицата.

Снимка: БГНЕС

След 19.30 часа гол до кръста мъж беше закопчан с белезници и държан от полицията на фонтана пред президентството. След това униформените отведоха мъжа до паркираната наблизо патрулка кола. Мъжът изглежда видимо в нетрезво състояние. Няма напрежение на площада. Хората постепенно прииждат. Има и полицейско присъствие.

Голям протест тази вечер има във Варна. Там хората блокираха с палаткови лагери две кръстовища.

В морската столица е адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио, който призова недоволните в морската столица да не се отказват от исканията си.

В центъра на Русе пък хората се събраха на мълчалив протест, а в Пловдив пяха революционни песни на улицата.

 

- реклама -