протести
Снимка: БГНЕС

Протести ден 33: Книги за Борисов, „масова оперативка за Гешев“, блокираха „Дондуков“

33-и ден на протести за оставката на правителството и главния прокурор.

Непроменени остават и основните искания на протестиращите – оставка на правителството, на главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване и цялостна реформа в съдебната система.

Вместо яйца, домати, семки, бонбони и други, с които протестиращите дни подред обстрелваха сградата на МС, днес те смениха тактиката. Акцентът на протеста тази вечер ще бъде подаряване на книги на министрите от кабинета „Борисов 3“ с цел „ограмотяване на кабинета“.

„Елате с книга, това ни разделя“ гласи призивът на „Отровното трио“.

Площадът в т.нар. триъгълник на властта отново е пълен с хора.

За да покажат разликата между протестиращите и управляващите, а именно в разума, в образованието и в интелигентността, хората донесоха книга.

„От нас го е страх, надявам се от книгите не го е страх“, каза в реч Арман Бабикян от триото.

След като наредиха донесените книги на платформата, протестиращите ги взеха и отнесоха пред сградата на Министерски съвет, където ги подредиха начело с Буквара.

Младежката организация на „Да, България” направи „масова оперативка за Гешев” пред сградата на Съдебната палата.

Там, чрез таблата, оцветени в цветовете на голяма верига магазини, с която често народното творчество свързва вицепремиера и военен министър Каракачанов, гражданите написаха скандалите, с които обвинител номер едно е трябвало да се заеме откакто е на поста си.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите настояха главният прокурор да разследва корупцията по високите етажи на властта. „Иван Гешев се занимава с дребни теми, вместо с корупцията по високите етажи! Дошли сме на работното му място, за да му напомним с кои казуси трябва да се занимае, вместо да гони кокошки и суджуци“, казаха от МлаДа България.

„Изтеклите записи на Бойко Борисов, снимките на премиера във Вила Секвоя, казусът ТЕЦ “Варна“, случващото се на плаж Росенец и случаят “Осемте джуджета”” – са само малка част от казусите, които присъстващите пред сградата на Съдебната палата настояват Иван Гешев да се занимае.

Снимка: БГНЕС

„Край на бандитизма в управлението“ – настоя млад мъж, дошъл да изрази своя протест чрез надпис на жълто-червените табла пред сградата на съдебната власт.

Снимка: БГНЕС

Майките от движението „Системата ни убива“ блокираха бул. „Дондуков“.

Те преместиха там палатките си от кръстовището пред Ректората на СУ „Климент Охридски“. Представители на движението обявиха, че ще останат там до подаването на оставката на премиера и главния прокурор, като така няма да пречат на движението на градския транспорт.

Снимка: БГНЕС

Малко по-късно се проведе и традиционното протестно шествие към Орлов мост, където е разпънат палатков лагер-блокада от дни.

Протести има и в много други градове в страната.

 

- реклама -