протест на жълтите жилетки пострадали

Протестът на „жълтите жилетки“ днес е в подкрепа на пострадалите при предишните акции в Париж – Снимки

Няколко хиляди „жълти жилетки“ излязоха за 12-та поредна събота по улиците на Париж.

Това съобщиха световните агенции.

Този път демонстрацията беше обявена като „бял марш“ в подкрепа на пострадалите по време на предишните акции на движението, които прераснаха в бунтове и погроми.

По данни на правителството над 2000 души, сред които и много полицаи, са били ранени от началото на общественото недоволство, започнало на 17 ноември миналата година.

Голяма част от протестиращите бяха покрили едното си око в знак на съпричастност с неофициалния лидер на движението Ерик Друе, чието око пострада при сблъсък между полицията и демонстрантите на Площада на Бастилията преди седмица.

Демонстрантите носеха и плакат на който се четеше „Край на полицейското насилие“. „Жълтите жилетки“ настоява полицията да спре да използва специални устройства за изстрелване на гумени куршуми и гранати, които причиняват причиняват сериозни травми и са забранени в голяма част от европейските държави.

И този път не се размина без инциденти – полицията използва сълзотворен газ.

По време на демонстрацията са задържани най-малко 10 души.

По данни на полицията по улиците на френската столица са излезли между 10 000 и 14 000 души. Органите на реда използваха сълзотворния газ в опит да разпръснат демонстранти, които палиха кофи за боклук и хвърляха камъни по тях. Като цяло обаче съботният протест на „жълтите жилетки“ премина спокойно.

- реклама -